Ennätykset paukkuivat rikki joulukaudella 2011

 

Jos joulukaudella 2010 paukkuivat pakkaset ja joulupukkien autoja kylmeni tien päälle jouluaattona, paukkuivat joulukaudella 2011 rikki Joulu Suomen ennätykset etelän vähälumisesta Joulusta huolimatta. Joulu Suomen joulupukit veivät joulukaudella 2011 joulutervehdyksen kymmenille tuhansille suomalaisille ammattimaisten joulupukkien esiintyessä marras-joulukuussa mm. yritysten tapahtumissa, kauppakeskuksissa ja supermarketeissa sekä jouluaattopukkien vieraillessa sadoissa yksityisissä kodeissa jouluaattona. Joulu Suomen palveluksessa työskenteli ennätysmäärä joulupukkeja. Ammattimaisten joulupukkien tilaukset ennen jouluaattoa mm. kauppakeskuksiin kaksinkertaistuivat edellisvuoteen nähden. Myös jouluaaton tilaukset yksityisiin koteihin kasvoivat uusiin ennätyslukemiin.

Joulukauden toiminta alkoi vuonna 2011 yleisenä joulunavausviikonloppuna 19.-20. marraskuuta, jolloin Joulu Suomen ammattimaisia esiintyi kahdessa kauppakeskuksessa, supermarketissa ja rautakaupan avajaisjuhlassa. Joulupukit tekivät yhteensä kymmeniä joulupukkikeikkoja joulukaudella aina 23.12.2011 asti. Kauppakeskuksissa ja supermarketeissa joulupukkien esiintymiset olivat yleensä päivän mittaisia. Sen lisäksi joulupukkeja esiintyi erilaisissa yritysten tapahtumissa, yritysten joulujuhlissa, pikkujouluissa, Hevisaurus -bändin konsertissa ja päiväkodissa. Osa ammattimaisten joulupukkien esiintymisistä oli englanninkielisiä osittain kansainväliselle yleisölle suunnattuja. Ulkomaalaisia, kuten turisteja Joulu Suomen joulupukit kohtasivat myös kauppakeskuksissa, joissa joulupukeista otettiin useita kuvia, jotka varmasti leviävät vieden suomalaista joulutervehdystä eteenpäin ympäri maailmaa. Joulupukin töitä joulukaudella ennen jouluaattoa teki tänä vuonna yhteensä neljä valikoitua joulupukkia. Toiminta-alue oli laaja ja painottui Etelä-Suomeen. Tänä vuonna ammattimaiset joulupukit esiintyivät pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lisäksi Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Kouvolassa.


 
Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Jouluaaton toiminta

Jouluaattona 24.12.2011 Joulu Suomessa työskenteli nelisenkymmentä henkilöä. Joulu Suomi sai ennätysmäärän hakemuksia joulupukin tehtäviin ja 50 joulupukin rekrytointitavoitteeseen oltaisikin päästy ensimmäistä kertaa, mutta joulupukkien määrä jätettiin vähäisemmäksi, jotta riittävästi työtä riitti pestatuille joulupukeille. Hakijamäärän kasvaessa joulupukkien laatu parani, kun rekrytointivaiheessa oli runsaammin valinnanvaraa. Joissakin kaupungeissa hakijoita oli suhteessa enemmän, joissakin vähemmän. Uusia joulupukkihakijoita oli vuonna 2011 n. 55 henkilöä, joista pieni osa oli naisia ja lapsia (alle 18-vuotiaita). Edelleen hieman hämmentävää oli nähdä se ero miten joulupukiksi ja joulupukin sihteeriksi eli projektisihteeriksi haetaan. Kun etsimme kymmeniä uusia joulupukkeja ja yhtä joulupukin sihteeriä, oli joulupukin sihteerin työhön enemmän hakijoita kuin suhteessa paljon paremmin palkattuun joulupukin työhön.

Huomattava osa Joulu Suomen joulupukeista oli Joulu Suomen vanhoja joulupukkeja. Osa Joulu Suomen joulupukeista on työskennellyt Joulu Suomen joulupukkipalvelussa jo jokaisena kolmena toimintavuotena ja osa heistä aiemmin muissa joulupukkipalveluissa tai yksityisinä joulupukkeina. Joulu Suomen joulupukkien keski-ikä vuonna 2011 oli n. 35,5 vuotta. Vanhimmat joulupukit olivat 70-vuotiaita ja nuorimmat noin 20-vuotiaita. Tänä vuonna oli ilahduttavaa saada joukkoon lisää joulupukkeja erityisesti 40-70 -vuotiaiden ikäryhmästä. Joulu Suomen organisaatiossa työskentelivät tuottaja Tapanin lisäksi mm. projektisihteeri Nina ja muutaman päivän verran myös projektisihteerit Katarina ja Sini.

Jouluaatolle alettiin vastaanottamaan tilauksia 23.marraskuuta. Tilauksia vastaanotettiin puhelimitse arkisin klo 09:30- 17:30. Puhelinlinjat kävivät kuumimmillaan aloituspäivänä, viikonlopun jälkeisinä arkipäivinä, aamuisin tilausajan alkaessa ja lounastunnin aikaan. Jouluaatoksi joulupukkeja tilattiin satoihin yksityisiin koteihin. Osassa kodeista oli paikalla useampikin perhe tai enemmän sukua. Tilaukset jouluaatolle kasvoivat jälleen tänäkin vuonna uusiin ennätyslukemiin tilausmäärän kasvaessa yli 20% edellisestä Joulusta. Huomattava osa Joulu Suomen yksityisasiakkaista on tilannut joulupukin Joulu Suomen joulupukkipalvelusta jo yhtäjaksoisesti kolmena Jouluna. Jotain asiakkaiden vahvasta luottamuksesta Joulu Suomen joulupukkipalveluun kertoo sekin, että Joulu Suomelta tilaavat joulupukkeja nekin asiakkaat, joilla on jonain aiempana vuonna ollut huonompi joulupukki Joulu Suomen joulupukkipalvelusta – jopa niinkin huono, että asiakas on tehnyt reklamaation joulupukista. Jouluaattona 2011 Joulu Suomen joulupukkipalvelu toimi ensimmäistä kertaa Lahdessa, mutta ei toiminut eikä vastaanottanut jouluksi tilauksia enää Valkeakoskella alueellisen joulupukkipulan vuoksi.


Laaja medianäkyvyys

Joulu Suomen joulupukkipalvelu sai joulukaudella 2011 ennätysmäärän medianäkyvyyttä, mikä myötävaikutti joulupukkihakijoiden määrän kasvussa. Marraskuun 22. päivä tuli ulos ensimmäinen YLE Turun tekemä radiohaastattelu, jossa Joulu Suomen tuottaja Tapani kertoi joulupukkipalvelusta ja joulupukkien rekrytoimisesta. Joulukaudella 2011 Joulu Suomen joulupukkipalvelu oli enemmän tai vähemmän esillä yhteensä 4 radiohaastattelussa, yhdessä televisiouutisessa 21.12.2011 (Nelosen uutiset) ja noin 10 lehtijutussa mukaan lukien Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Etelä-Suomen Sanomissa ja Hämeen Sanomissa. Joulu Suomen kotisivujen www.joulupukkeja.fi vilkkain päivä joulukaudella 2011 oli 13.joulukuuta, jolloin sivunlatausten (pageviews) määrä oli 2149 kpl.


Tapahtumia jouluaattona ja Tonttu Torviset

Jouluaattona Joulu Suomen joulupukit esiintyvät erilaisissa kodeissa ja joulupukin vierailut ovat yleensä suurinpiirtein samantapaisia. Aina mukaan mahtuu vähän erilaisiakin joulupukin kohtaamisia ja jokainen vierailu on kokonaisuutena varmasti erilainen. Jouluaaton vierailuissa on perheille yleensä hauskinta seurata lasten reaktioita joulupukin vierailun aikana. Joulupukin vierailusta onkin tapahtumana iloa usein kaikille läsnäolijoille, mutta onnellisimpia ovat varmasti joulupukkiin vielä uskovat lapset. Joulupukki on Joulun parhaita lahjoja pienelle lapselle, joka elää vielä ihmisen onnellisinta aikaa, jossa mielikuvitusmaailma ja lapsen pienen maailman todellisuus kohtaavat toisensa. On fantastista, että Korvatunturin oikea joulupukki todellakin tulee käymään lapsen luona Jouluna.

Jouluaattoon mahtuu Joulu Suomen joulupukkipalvelussa myös monenlaisia hauskoja kommelluksia. Tänä vuonna ongelmia kasaantui riihimäkeläisille joulupukeille. Riihimäellä Joulu Suomella ei ole omaa toimintaa, vaikka Hyvinkää Pohjoisen piirin Joulupukki siellä jossain kodissa piipahtikin. Kun Tampereen joulupukeista kaksi oli jäänyt pois toiminnasta ennen Joulua, oli Tampereelle lähetetty Tampereella aiemmin toiminut varajoulupukki Riihimäeltä. Riihimäeltä tulleen joulupukin navigaattori ohjasi joulupukkia alkupäivästä väärin ja kun paperikarttoja ei ollutkaan mukana, jäi joulupukki aikataulusta aika pahasti jälkeen. Joulu Suomen päätoimisto Helsingin Konalassa aktivoi Tampereen varajärjestelmän, jossa jälkeen jääneen joulupukin vierailupaikoista yksi siirrettiin naapuripiirin joulupukille. Jonkin ajan kuluttua molemmat joulupukit olivat jälleen aikataulussa. Asiakkaita informoitiin toimistolta tekstiviestitse joulupukkien aikatauluviiveistä.

Hyvinkäällä toista vuotta toimineella toisella riihimäkeläisellä joulupukilla oli alkupäivästä ongelmia kuulolaitteensa kanssa mikä vaikeutti hänen keskustelua perheissä. Joulupukki arvioikin, että sellaisessa tilanteessa kuulovaurioisella on ongelmia

sosiaalisissa tapahtumissa. Riihimäkeläinen joulupukki sai vähän ajan kuluttua kuulolaitteensa jälleen toimimaan. Loppuillasta samainen riihimäkeläinen joulupukki ilmoitti, ettei pysty hoitamaan Hyvinkää Eteläinen -alueensa kahta viimeistä vierailupaikkaa Hyvinkään eteläpuolella, koska hänen autonsa bensa oli loppumassa. Joulu Suomen Helsingin toimisto käynnisti Uudenmaan varajärjestelmän ja varajoulupukiksi lähti Espoosta joulupukki, joka oli siinä vaiheessa iltaa jo saanut omat työnsä päätökseen. Näin Hyvinkää Eteläinen -alueen aikataulut saatiin pidettyä ja vierailut hoidettua myös loppuillasta.

Myös aikataulujen pitämisessä Joulu Suomi teki oman ennätyksensä. Yli puolen tunnin myöhästymisiä kirjattiin ainoastaan Tampereella muutamia edellä mainitun yhden joulupukin navigaattoriongelman ja sen johdosta käynnistetyn varajärjestelmän seurauksina. Tosin Joulu 2010 ei sekään ollut kovin huono. Vuonna 2010 kirjattiin vain yksi yli tunnin mittainen myöhästyminen Espoossa. Myöhästyminen oli silloinkin aiheutunut syystä: inhimillisen söhläyksen seurauksena. Kun uudenlainen varausjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2010, ovat joulupukkien pahemmat myöhästymiset vähentyneet siis hyvin olemattomiin. Nykyisessä uudessa varausjärjestelmässä asiakas tekee joulupukkitilauksen valitsemaansa vapaaseen kahden tunnin aikamoduliin, aikahaarukkaan. Kun tilaukset ovat koossa, viimeisten 3-4 päivän aikana ennen jouluaattoa viimeistellään reitit valmiiksi ja ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestitse joulupukin tarkempi tuloaika kyseisessä kahden tunnin aikahaarukassa. Suurimmalle osalle Joulu Suomen asiakkaista tämä käytäntö toimii hyvin, joten saavutettu etu aikataulujen pitämisestä on tällaisen toimintamallin jatkamisen arvoinen.

Useimmiten Joulu Suomen joulupukkeja kiitellään ja kehutaan paikan päällä ja välillä annetaan joulupukille mukaan kotiin vietäväksi lasten tekemiä piirustuksia, pipareita, suklaarasioita ja joskus pullo miestä väkevämpääkin menneiden joulupukkiperinteiden hengessä. Eräs tämän Joulun mieleenpainuvimmista tapahtumista tapahtui Espoossa. Tampereelta toista kertaa Espooseen vielä aatonaattoiltana tulossa ollut joulupukki ilmoitti jouluaattona aamupäivällä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä vierailuaikaa sairastuneensa yöllä 38,5 asteen kuumeeseen. Helsingin toimisto kutsui toimistolle reservistä varajoulupukin, joka saapui pian toimistolle pukeutumaan joulupukin asuun ja lähti joulupukin tehtäviin. Eräässä tämän joulupukin vierailupaikassa oli perheen lisäksi paikalla kaksi ylimääräistä lasta. Perheen äiti kertoi näiden lasten isän joutuneen kaksi tuntia aiemmin sairaalaan. Toinen pojista kertoi myös joulupukille isän sairaalaan joutumisesta. Lapset olivat joulupukin vierailusta innoissaan ja antoivat joulupukille tekemiään piirustuksia. Perheenäiti kiitteli joulupukkia ovella ja kertoi joulupukin pelastaneen lasten Joulun isän dramaattisen kohtalon jälkeen.

Joulu Suomen jouluaaton toimintaa koskevat tilausehdot herättivät jonkin verran keskustelua tänä vuonna. Joulu Suomen asiakkaat ymmärtävät tilausehtoja. Ehdot koskevat Joulu Suomi -ohjelmatoimiston toimintaa vain jouluaattona ja ovat www-sivuilla sen vuoksi, että asiakkaat ovat kuluttajia. Tilausehtojen tarkoitus on ensisijaisesti turvata Joulu Suomen joulupukkipalvelun toiminta katastrofaalisissa tilanteissa, joissa palvelua koettelisi lumimyrsky, huomattavan suuret poissaolomäärät tai muu yllättävä tapahtumien sarja. Suureen asiakasjoukkoon mahtuu myös niitäkin, jotka keksivät tarinoita tai vetoavat pikkuseikkoihin alennusten saamiseksi tai laskun maksamatta jättämiseksi. Tilausehtojen yksi tärkeitä tarkoitusperiä on myöskin luoda pelisääntöjä erilaisiin tilanteisiin, kuten joulupukin myöhästymisen seuraamuksiin. Tilausehtoja tullaan jonkin verran lieventämään ja tarkentamaan joulukaudelle 2012. Osa ehdoista joka tapauksessa käsittelee hyvin marginaalisia tapauksia.

Vuonna 2011 Joulu Suomen palveluksessa ei ollut yhtään varsinaista jytkypökälettä, jollaisia nyt sinänsä saattaa suureen joukkoon joku joskus ensikertalaisena eksyäkin. Heikompien suoriutujien määrä kuitenkin vähenee Joulu Suomen joulupukkipalvelun kasvaessa. Monet Joulu Suomen joulupukit ovat työskennelleet palvelussa nyt jo useita vuosia ja uusien hakijoiden joukosta valikoidaan ja seulotaan joulupukkikanditaatteja nyt tarkemmin. Vuonna 2009 yksi Turusta Espooseen tullut joulupukki aiheutti useamman reklamaation matelemalla aikataulusta jäljessä ja mm. viipyessään joissakin vierailupaikoissa liian vähän aikaa. Vuonna 2010 Helsingissä toiminut helsinkiläinen joulupukki oli Joulu Suomen historian ainoa joulupukki, joka oli nauttinut päivän aikana alkoholipitoisia juomia. Kyseinen joulupukki ei ollut kuitenkaan humalassa, mutta hänen välillä vähän erikoinen toimintansa pienessä sievässä poiki reklamaatioita, joskin myös positiivisia palautteita. Kumpikin näistä huonommista tontuista oli kyseisinä jouluaattoina Joulu Suomen palveluksessa ensimmäistä ja viimeistä kertaansa.

Varsinaisia reklamaatioita ei jouluaaton 2011 toiminnasta tehty yhtään ja toimistolle tullut palaute oli enimmäkseen positiivista. Toimistolle palautetta annetaan yleensä aika vähän, mutta joulupukkeja kiitellään usein ovella heidän poistuessa vierailukodeista. Palaute toimistolle on aina tervetullutta! Vaikka Joulu Suomella ei olekaan resursseja pitää puhelinlinjoja auki Joulun jälkeen, palautetta joulupukin vierailusta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen info[at]joulupukkeja.fi


Kohti joulukautta 2012

Katsottaessa eteenpäin vuoden 2012 joulukauden toimintaan, Joulu Suomi aikoo edelleen ponnistaa eteenpäin nykyisessä kasvubuumissaan. Organisaation kasvattaminen vaatii lisätyövoimaa itse organisoimiseen ja tilausten käsittelyyn Joulu Suomen toimistolle, jossa työmäärä ja stressikerroin Joulun lähetessä on päässyt nousemaan jo äärirajoille. Vuonna 2012 Joulu Suomen palveluksessa tulee työskentelemään toimistolla tuottajan lisäksi yhtä aikaa kaksi projektisihteeriä aiemman yhden projektisihteerin sijasta. Tämä mahdollistaa ainakin osittaisen siirtymisen myös internetin kautta tehtävien joulupukkitilausten vastaanottamiseen ja käsittelyyn. Vielä joulukaudella 2011 jouluaattotilaukset vastaanotettiin ainoastaan puhelimitse. Toimintaa jouluaattona tullaan jatkamaan ainakin nykyisillä paikkakunnilla eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä. Uusia kaupunkeja saatetaan ottaa toiminta-alueeseen mukaan ainakin pääkaupunkiseudun ympäristökunnista. Joulupukkien määrä jouluaattona 2012 tulee näin siis todennäköisesti kasvamaan.

Erityistä kasvupanostusta vuonna 2012 aiotaan suunnata ammattimaiseen joulupukkitoimintaan joulukaudelle ennen jouluaattoa eli noin marraskuun puolivälin ja 23. joulukuuta väliselle ajalle. Erityisesti supermarketeille ja kauppakeskuksille tarjottavaa joulupukkipalvelua pyritään järjestämään suuremmassa mittakaavassa. Ammattimaisiksi joulupukeiksi valikoidaan joulupukeista parhaimpia tiukemmalla seulalla ja myöskin heidän asunsa ovat kalliimpia ja näyttävämpiä.

Kiitämme kaikkia asiakkaitamme, ahkeria ja antaumuksella toimineita joulupukkejamme sekä projektisihteeri Ninaa ja toivotamme onnellisuutta alkaneella vuodelle 2012!