Joulu Suomen 10. juhlavuoden joulukausi 2018

 


Joulukausi 2019 lähestyy, mutta luomme vielä tässä vaiheessa katsauksen viime joulukauteen 2018, tulevaan joulukauteen valmistautuen ja sitä silmällä pitäen. Mainittakoon, että tämän raportaasin kirjoittaminen aloitettiin joiltakin osin jo tammikuussa 2019.

Vuonna 2009 toimintansa aloittanut ohjelmatoimisto Joulu Suomi juhli 10. toimintakauttaan joulukaudella 2018. Yritys järjesti joulupukkiesiintyjiä yrityksille ja yhteisöille marras-joulukuussa sekä koteihin jouluaattona.

Joulu Suomen yritysjoulupukit olivat jälleen suosittuja. Joulu Suomen ammattimaiset yritysjoulupukit tekivät noin 70 keikkaa marras-joulukuun aikana mm. marketeissa, kauppakeskuksissa, yritystapahtumissa, päiväkodeissa, vanhustenkodeissa ja muissa palvelukodeissa. Joulukaudella 2018 ennen jouluaattoa lauantait olivat tavalliseen tapaan vilkkaimpia joulupukkipäiviä, jolloin lapsiperheet olivat kauppakeskuksissa ja marketeissa liikkeellä joulupukkia katsomassa. Joulukaudella 2018 Joulu Suomessa työskenteli yhteensä 17 yritysjoulupukkia. Joulupukkiesiintyjistä viisi oli aitopartaisia ja yhdellä peruukkiliikkeessä teetetty laadukkaasta jakkihärän karvasta tehdyt parta, peruukki ja viikset. Lähes kaikki Joulu Suomen yritysjoulupukit tekivät joulupukin töitä Joulu Suomessa myös jouluaattona.

Joulu Suomen yritysjoulupukit kertoivat tunnelman olleen lämmin monessa joulunavaustapahtumassa. Lapset ja vähän vanhemmatkin sekä eläkeläiset kävivät tapaamassa joulupukkia. Monia herkkiäkin kohtaamisia nähtiin joulupukin kanssa. Joulupukin läsnäolo toi monelle joulumielen pintaan.

Joulukaudella 2018 Joulu Suomi houkutteli ja kannusti riveihinsä aitopartaisia henkilöitä joulupukeiksi. Aitopartalisää maksettiin sekä ennen jouluaattoa toimiville yritysjoulupukeille, että jouluaattona toimiville jouluaattopukeille. Oman aidon parran värillä ei ollut merkitystä, koska parrat oli mahdollista värjätä. Ammattitasoisia parranvärjäysaineita hankittiin peruukkiliikkeestä. Parranvärjäysaineella mustastakin parrasta saatiin komea joulupukinvalkoinen parta. Kolmella Joulu Suomen joulupukilla oli parta omasta takaa jo niin valkoinen tai valkoharmaa, ettei parranvärjäysainetta tarvittu.

Jouluaattona Joulu Suomessa työskenteli 40 jouluaattopukkia toimiston valmiusjoulupukki mukaanlukien sekä lisäksi Joulu Suomen tuottaja. Jouluaattotoiminnassa suurimpana haasteena oli joulupukkien rekrytointi. Jouluaattopukeista oli pulaa mm. Tampereen seudulla, Porin ja Rauman seudulla, Turun seudulla, Kuopiossa ja Uudellamaalla.


 
 


 

 

 

 Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Nousukauden sato jäi korjaamatta

Jouluaattopukkipula paheni Joulu Suomella edellisjoulusta. Monilla isommilla paikkakunnilla Joulu Suomen kaikki joulupukkiajat klo 13:00-19:00 välillä myytiin loppuun. Nousukausikin lienee lisännyt Joulu Suomen jouluaattopukkien kysyntää. Oli erittäin harmillista todeta, että tarjontamme ei monin paikoin riittänyt kysyntään vastaamiseen. Jos jouluaattopukkeja olisi saatu rekrytoitua 10-20 henkilöä enemmän, olisimme luultavasti saaneet myytyä jouluaatolle kaikkien aikojen tilausennätyksen, arviolta 100-200 tilausta toteutunutta enemmän. Joulu Suomen toiminnan ajan kovimman nousukauden hedelmät jäivätkin nyt puihin korjaamatta.

Ennen joulua, kun jouluaattopukkipula näytti todennäköiseltä, lopetettiin jouluaattopukkikeikkojen myynti itsenäisyyspäivän aattoiltana 5.12. Itä-Suomessa Pieksämäen ja Varkauden seudulla ja Länsi-Uudellamaalla Raaseporin, Siuntion ja Inkoon alueella. 5.12.2018 näillä alueilla ei ollut tullut vielä yhtään jouluaattopukkitilausta ja koska edellisvuonna keikkamäärät olivat näillä alueilla jääneet vähäisiksi, haluttiin jouluaattopukkiajat poistaa myynnistä kivuttomasti ennenkuin kukaan ehtii joulupukkeja näillä alueilla tilaamaan. Lopulliseksi jouluaattopukkitoimintapaikkakuntien määräksi joulukaudella 2018 muodostuikin näin ollen 75 paikkakuntaa.

Porin ja Rauman seudulla yksi joulupukki teki rekrytointivaiheessa oharit eikä toista saatu rekrytoitua tilalle. Alueella oli joulupukkivaje. Porin seudulla piti olla kaksi jouluaattopukkia ja Rauman seudulla yksi, mutta nyt joulupukkeja olikin Satakunnassa yhteensä vain kaksi. Toinen teki keikkoja Porin seudulla, toinen sekä Porin, että Rauman seudulla. Tästä aiheutui jouluaattona loppuiltapäivästä eteenpäin isompia aikatauluviiveitä.

Joulukaudella 2017 alkanut jouluaattopukkipula Varsinais-Suomessa syveni. Jouluaattona 2018 50% Varsinais-Suomen joulupukeista oli tuontipukkeja lähialueilta. Tilanne on muuttunut etenkin Turun seudulla aika nopeasti. Vielä muutama vuosi sitten Turusta lähti alueellisen ylitarjonnan vuoksi joka jouluaatoksi jouluaattopukkeja Espooseen ja Länsi-Uudellemaalle.


Joulupukin sihteerin virka lopetettiin

Joulupukkimäärän lasku johti myös joulupukin sihteerin ”viran” lakkauttamiseen. Joulupukin sihteerin rekrytointi keskeytettiin marraskuussa, kun näytti siltä, että jouluaattopukkien tilausmäärä ei olisi juurikaan nousemassa ja toisaalta joulupukkien määrä oli jäämässä selvästi tavoiteltua pienemmäksi. Vaikka kysyntää olisi jouluaattoa kohti mennessä ollutkin jouluaattopukeille enemmänkin, rajoitti joulupukkien määrä myytävien joulupukkivierailuaikojen määrää ja lopullista kokonaistilausmäärää. Joulukausi 2018 oli Joulu Suomen ensimmäinen joulukausi, jolloin yrityksessä ei ollut työssä joulupukin sihteeriä.

Joulu Suomen alkuvuosina kaikki jouluaattopukkitilaukset vastaanotettiin puhelimitse. Monina vuosina joulupukin sihteereitä oli toimistolla työssä kaksikin, joista toinen aloitti marraskuun puolivälissä tai loppupuolella ja toinen yleensä vasta itsenäisyyspäivän tienoilla. Tilauspuhelimia oli enimmillään käytössä kolme. Jos toinen joulupukin sihteeri oli poissa vaikkapa sairastumisen vuoksi, aiheutui tästä hermoilua ja stressiä mahdollisten puhelintilausten menettämisen pelossa, jos tilauspuhelimia oli ajoittain käytössä vain yksi. Vuonna 2012 otettiin käyttöön sähköpostitilausmahdollisuus ja vuonna 2015 verkkokauppa. Verkkokaupan suosio on noussut nopeasti ja nykyisin suurin osa jouluaattopukkitilauksista tehdään verkkokaupan kautta. Tämä on vähentänyt joulupukin sihteerin töitä. Vuosina 2015-2017 Joulu Suomella oli toimistolla työssä vain yksi projektisihteeri ja puhelintilausten vastaanottamista enemmän työaikaa käytettiinkin jouluaattopukkitilausten koordinointiin tietokannassa ja muihin toimistotöihin. Vuoden 2015 jälkeen Joulu Suomella on ollut käytössä enää vain yksi jouluaattopukkitilauspuhelin, mikä on ollut riittävää tilausten siirryttyä pääpainotteisesti verkkokauppaan.


Joulupukkien kohtaamisia jouluaattona

Kokemus joulupukin vierailusta on aina enimmäkseen subjektiivinen. Monenlaiset asiat voivat vaikuttaa siihen, että samanlainen joulupukin vierailu voidaan kokea eri tavalla eri perheissä. Myös joulupukkien kokemukset joulupukkivierailuilla ovat vastaavalla tavalla subjektiivisia. Sekä asiakkaiden, että joulupukkien kokemukset ovat Joulu Suomelle aina tärkeää kuunneltavaa tai luettavaa yrittäessämme objektiivisesti muodostaa näkemystä joulupukkien vierailuista ja toiminnan mahdollisista kehitystarpeista. Tällä kertaa käymme lävitse joidenkin joulupukkien mieleenjääneitä kokemuksia jouluaatosta.

Helsingin keskustassa pukkeillut Nikolaus-joulupukki raportoi tunnelman olleen joulupukkivierailuilla yleisesti hilpeä. Kun lahjojen jakaminen alkoi, kiinnostus joulupukkiin usein haihtui. Joissakin perheissä laulettiin joulupukille ja joulupukki lauloi yleensä lyhyesti vastalauluksi Hei tonttu-ukot hyppikää -laulun tai O Tannenbaumin.

Enimmäkseen Helsinki pohjoinen -alueella kiertänyt Tero-joulupukki työskenteli ensimmäistä kertaa Joulu Suomen joulupukkina ja piti kovasti työstä. Yhdessä vierailupaikassa lapsi oli sanonut joulupukille innoissaan: ”Joulupukki, minä rakastan sinua!”. Mieleen jäi myös koti, jossa paikalla oli sukua lähes 30 henkilöä ja kaikki lauloivat joulupukille yhdessä. Joulupukki herätti ihmisten huomiota myös kadulla hänen siirtyessä ajoneuvosta vierailukohteisiin ja niistä takaisin autolle. Ohikulkijat kehuivat joulupukin asua.

Espoon suunnalla joulupukkina toimineelle Kai-joulupukille jäi erityisesti mieleen vierailukohde, jossa noin 10 henkeä isoäiti mukaan lukien tanssi yhdessä joulupukin kanssa piirileikkejä. Kaikille läsnäoleville jaettiin paikassa yhdet lahjat. Yhdessä toisessa vierailupaikassa joulupukki sen sijaan huomasi jonkun lapsen olevan nyrpeänä siitä, kun sisarusten lahjapinot näyttivät ainakin siinä vaiheessa lahjojen jakoa suuremmilta.

Vantaalla ensimmäistä kertaa Joulu Suomen joulupukkina toiminut joulupukkiesiintyä kertoi itse joulupukin vierailuiden perheissä olleen helpompaa kuin siirtymisen vierailukohteiden välillä. Kiirettä Vantaan suunnalla pitikin.

Vihdin seudulla Joulu Suomella oli jouluaattona 2018 kitaraa soittava joulupukki. Yhdessä vierailupaikassa joulupukki soitti kitaralla ja lauloi Elviksen Blue Christmas -joululaulun huomatessaan kodissa olleen elvisfanin. Toisessa paikassa joulupukki soitti kitaralla ja lauloi Muumilaulua, kun paikalla oli japanilaisia turisteja, jotka eivät näyttäneet tunnistavan suomalaisia joululauluja. Kitaraa soittaneelle joulupukille annettiin päivän aikana monenlaista joululahjaa poistuessaan, kuten viinipulloja ja suklaarasia.

Keski-Uudellamaalla joulupukkina kiertänyt joulupukki kertoi tunnelmien olleen enimmäkseen hyviä vierailuilla eri kodeissa. Reitillä oli joitakin taiteilijaperheitä, joiden lapset olivat joulupukin vierailulla erityisen aktiivisia esitellen harrastuksiaan, töitään jne.

Riihimäen ja Hyvinkään seudulla keikkailleelle joulupukille jäi erityisesti mieleen lasten esittämä kaunis viuluesitys joulupukille viimeisessä vierailukohteessa.

Hämeenlinnan seudulla Timo-joulupukille annettiin mm. hyvää palautetta joulupukin valkoisella  tekoturkistrimmauksella koristelluista saappaanpäällisistä. Yhdessä kodissa lapset innostuivat joulupukista oikein kunnolla ja kaikki nauroivat. Lähtiessä joulupukille sanottiin ”Ei ole ikinä ollut tällaista joulua!”

Lahden seudun joulupukille jäi erityisesti mieleen liikuttava lauluesitys joulupukille yhdessä kodissa. Kolmesta eri sukupolvesta koostunut 12 hengen kuoro lauloi joulupukille komeasti ja hyvin harjoitellusti.

Turun seudulla yksi joulupukki jäi aikataulusta jälkeen jonkin verran, kun Naantalin ja Maskun välillä navigaattori alkoi pyörittää ympyrää iltapäivällä. Vastaavia navigaattoriongelmia on koettu aiemmin Turun seudun lisäksi Keski-Uudellamaalla.

Tampereen seudulla Marko-joulupukille esitettiin kova kysymys. Kodissa nuori mies oli lukenut internetistä joulupukeista ja tontuista. Hän pyysi joulupukkia todistamaan olevansa aito joulupukki muuttumalla tunnin ajaksi näkymättömäksi. Joulupukki vastasi viisaasti, että hänen työnsä (joulupukkina) on sellainen, että hänen kuuluu näkyä.

Tampereen läntisellä alueella, Ylöjärvellä, Nokialla ja Hämeenkyrössä kiertänyt joulupukki oli taitava ajamaan syrjäisilläkin teillä ja löytämään navigaattorin avulla vierailupaikkoihin perille. Pitkistä välimatkoista huolimatta joulupukki ehti käydä kaikissa 17 vierailukohteessa sekä lisäksi tuurata viereisen piirin aikataulusta jälkeen jäänyttä joulupukkia tekemällä yhden hänen keikkansa loppuillasta Tampereen Pispalassa. Joulupukkivierailuiden aikana joulupukki pääsi esiintymään kansainvälisellekin yleisölle, mm. Japaniin livestream -lähetyksen kautta.

Mikkelin seudun joulupukki kohtasi yhdessä perheessä tarkkamuistisen lapsen. Viime vuonna kodissa oli vieraillut eri joulupukki ja lapsi kiinnitti huomiota siihen, että joulupukilla olikin tällä kertaa erilainen keppi kuin ennen!

Oulun seudulla kodeissa ja yhdessä palvelukodissakin jouluaattona käynyt joulupukki pääsi esiintymään myös kansainvälisesti, kun yhdestä vierailupaikasta lähetettiin livenä videoterveisiä Amerikkaan sukulaisille, jotka eivät tänä vuonna tulleet Suomeen.

Kemin ja Tornion seudun joulupukki pysyi aika hyvin aikataulussa, vaikka etäisyydet olivatkin pitkiä. Joulupukilla oli yksi keikka Ruotsin puolella, mikä olikin Joulu Suomen historian ensimmäinen ulkomaille tehty joulupukkikeikka. Joulupukin vierailut voivat olla tunneherkkiä tapahtumia, joissa tilannetajulle on tarvetta. Yhdessä vierailukohteessa joulupukki huomasi lahjoja tulevan säkistä sattumalta vain yhdelle lapselle. Kun lahjoja oli tullut samalle lapselle 4-5 lahjaa putkeen, päättivät joulupukki ja perheen isoisä ottaa vaihteeksi toisen säkin jaettavaksi, ettei toisille lapsille tulisi turhan tyly olo.


Asuhankinnat joulukaudelle 2018

Joulu Suomi teki joulukaudelle 2018 asuhankintoja pikkuhiljaa alkuvuodesta lähtien. Jalkineita hankittiin yksi käytetty lapikaspari, yhdet huopikkaat, jotka olivat jouluaattona Rovaniemen joulupukin käytössä sekä seitsemän paria nahkasaappaita. Joulupukkien vyöratkaisuja kehitettiin siten, että vaaleanruskeita lapikkaita käyttäneet joulupukit saivat vöikseen juuttiköysivyöt. Mustia nahkasaappaita ja mustia saappaanpäällisiä käyttäneet joulupukit käyttivät mustia tekonahkavöitä.

Partapuolella hankittiin markettijoulupukkikauden alkuvaiheessa kaksi laadukasta synteettisestä materiaalista valmistettua joulupukin parta- ja peruukkisettiä, joissa mukana oli myös erilliset viikset ja kulmakarvat. Kaikkien sekä jouluaattona, että joulukaudella ennen jouluaattoa toimineiden joulupukkien tekopartaratkaisuja parannettiin hankkimalla kaikille joulupukeille partakreppiä poskiparraksi tekoparran ja posken välistä kovaa rajaa häivyttämään. Joulu Suomen joulupukit näyttävät nyt kaikin puolin entistä aidommilta. Joulukaudesta 2017 lähtien kaikille joulupukeille on jo annettu partakreppiä kulmakarvojen tekemistä varten – usein tosin iäkkäämmät joulupukit ovat edelleen toimineet omilla aidoilla valkoharmailla tai harmailla kulmakarvoillaan.


Joulukautta 2019 kohti

Joulu Suomi valmistautuu rohkeasti ja optimistisesti joulukauteen 2019. Yrityksille ja yhteisöille tulee olemaan jälleen tarjota kokeneita ja laadukkaasti vaatetettuja ja maskeerattuja joulupukkiesiintyjiä. Jouluaattotoiminnan suhteen nousukauden luoma työvoimapula - Joulu Suomen tapauksessa joulupukkipula - aiheuttavat pukkimiehityksen harvetessa hieman kannattavuushaasteita mm. matkakustannusten ja monen paikkakunnan kattavan mainonnan vuoksi. Nykyisillä toiminta-alueilla tarvittaisiin vähintään 50-60 joulupukkia taakse jääneen joulukauden 2018 40 joulupukin sijaan.

Joulu Suomi joutuu lopettamaan jouluaattopukkitoiminnan 11 paikkakunnalla ja jatkaa toimintaansa jouluaattona 2019 kaikkiaan 71 paikkakunnalla. Jouluaattopukkipalvelu lopetetaan Aurassa Turun seudun joulupukkipulan vuoksi, Raumalla, Euralla ja Eurajoella Porin ja Rauman seudun joulupukkipulan vuoksi, Pieksämäellä, Varkaudessa, Joroisissa ja Rantasalmella Itä-Suomen joulupukkipulan sekä heikon alueellisen kysynnän vuoksi, Muhoksella Oulun seudun joulupukkipulan vuoksi sekä Raaseporissa ja Inkoossa Uudenmaan joulupukkipulan sekä alueellisen heikon kysynnän vuoksi.

Merkittävin muutos jouluaattopukkipalvelutoiminnassa joulukaudella 2019 on palaaminen kahden tunnin varausaikamoduleihin. Kahden tunnin varausaikamodulit olivat käytössä Joulu Suomen jouluaattopukkipalvelussa vuosina 2009-2012 ja 2014. Vuodesta 2015 lähtien olemme käyttäneet yhden tunnin varausaikamoduleita. Kun asiakas tekee tilauksen kahden tunnin varausaikamoduliin, mahdollistaa suurempi moduli joustavamman ja logistisesti järkevämmen jouluaattopukkireitin suunnittelun jouluaatoksi. Kun jouluaattopukkireittejä tehdään, voidaan vierailupaikkoja järjestellä kahden tunnin aikamodulin sisällä siten, että kilometrit ja siirtymisajat pienenevät ja näin myöskin aikataulumme pysyvät paremmin kunnossa. Asiakas voi toki tilatessaan toivoa joulupukin vierailua kahden tunnin aikamodulin alku- tai loppupuoliskolle. Yhden tunnin varausaikamoduleilla keikkoja oli tunnin aikamodulissa teoriassa enintään vajaat kaksi ja niiden järjestämisessä logistisesti oli vain kaksi mahdollisuutta: jompi kumpi ensiksi ja sitten toinen. Kahden tunnin varausaikamoduleissa sen sijaan on teoriassa enintään vajaat neljä keikkaa, mikä antaa paljon enemmän järjestelyvaraa joulupukkireittiin. Kun lisäksi otetaan huomioon myös mahdollisuus järjestää edellisen kahden tunnin aikamodulin ja seuraavan kahden tunnin aikamodulin vierailupaikat logistisesti järkevään järjestykseen, saadaan lopputuloksena paljon paremmin pitäviä aikatauluja ja lyhyempiä siirtymisaikoja. Joulupukeilla jää enemmän aikaa tehdä varsinaista työtänsä: Joulupukin työtä.

Tätä kirjoittaessa ohjelmatoimisto Joulu Suomi on jo laajentanut toimintaansa vuonna 2019. Joulu Suomi alkoi tuottamaan pääsiäispupuesiintyjiä marketteihin, kauppakeskuksiin ja tapahtumiin pääsiäiskaudella 2019. Ensimmäisenä pääsiäispupuvuotena toiminnassa lähdettiin liikkeelle pienemmässä mittakaavassa Uudellamaalla kahden pääsiäispupun voimin. Pääsiäispupuilla oli Uudellamaalla kaikkiaan kahdeksan pupukeikkaa. Kesällä Joulu Suomi alkoi tarjota myös muiden eläinhahmojen muodoissa maskottiesiintyjiä tapahtumiin ympäri vuoden. Ensimmäinen keikkapäivä oli tapahtumapäivä marketissa Uudellamaalla syyskuussa. Tapahtumapäivässä seikkailivat maskottihahmot Ismo-koira ja Misu-katti tervehtien ja viihdyttäen lapsia ja jakaen makeisia korista.

Joulukauden 2019 merkittävimmät uutuudet tulevat olemaan joulupukin suuremmat pisteet, joita pystymme rakentamaan joulukaudella 2019 todennäköisesti kahteen eri paikkaan yhtä aikaa. Näitä tullaan todennäköisesti näkemään suurissa marketeissa ja kauppakeskuksissa. Lisäksi Joulu Suomi on tuomassa markkinoille Joulupukin luksuskirjeet sekä suomen-, että englanninkielisinä versioina. Joulupukin luksuskirjeet kirjoitetaan aidolla mustekynällä kokonaisuudessaan käsin aidolle käsintehdylle paperille ja postitetaan hienossa kirjekuoressa, joka on suljettu aidolla vahasinetillä.

Joulu Suomen jouluaattopukkipalvelu on hanke, joka on alusta asti vaatinut hyvää tahtoa ja kärsivällisyyttä niin asiakkailtamme kuin joulupukeiltammekin ja ilman yhteishenkeä hanke ei olisikaan näin pitkälle kantanut. Joulukausi 2019 tulee olemaan jälleen tärkeä Joulu Suomelle ja odotamme sen alkamista jo innoissamme. Haastammekin teidät kaikki – niin asiakkaat kuin joulupukitkin – tulemaan jälleen mukaan ja tuomaan mukananne Joulu Suomelle niin uusia asiakkaita kuin uusia joulupukkejakin!


  1. -Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 9. lokakuuta 2019.

Katso vlog: Joulupukkiasuja hakemassa ja kohti joulukautta 2019: