Joulu Suomen joulukausi 2017: Joulupukkien seikkailut 100 paikkakunnalla

 


Keskikesä on lämpimimmillään ja jouluaattoon 2018 on puoli vuotta aikaa. Tässä vaiheessa on aikaa tehdä jälkikatsaus Joulu Suomen yhdeksänteen toimintavuoteen 2017. Kokonaisuudessaan Joulu Suomen yhdeksäs joulukausi oli suurten ponnisteluiden vuosi. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi jouluaattopukkitoimintaa laajennettiin noin 30 uudelle paikkakunnalle, mikä nosti jouluaattopukkitoimintapaikkakuntien määrän noin seitsemästäkymmenestä sataan. Jouluaattona ohjelmatoimisto Joulu Suomen palveluksessa oli yhteensä 43 joulupukkia sekä toimistolla pääjoulupukki ja Joulupukin sihteeri. Jouluaattopukkitilausten kokonaismäärä kasvoi edellisvuodesta vajaat 7%.

Varsinaiset ennätykset joulukaudella 2017 lyötiin kuitenkin rikki yritystoiminnassa ym. joulupukkitoiminnassa ennen jouluaattoa. Joulu Suomen ammattimaiset joulupukit tekivät erilaisia joulupukkikeikkoja ennen jouluaattoa yhteensä lähes 80 keikan verran - keikkamäärän kasvaessa yli 49% edellisvuodesta. Joulu Suomen palveluksessa keikoilla ennen jouluaattoa oli 13 ammattimaista joulupukkia, joista lähes kaikki keikkailivat Joulu Suomen joulupukkeina myös jouluaattona. Joulu Suomen yritysjoulupukit tekivät keikkoja joulukaudella 2017 mm. kauppakeskuksissa pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Tampereella ja Ikaalisissa, marketeissa eri puolilla Suomea, myymälöissä, tavaratalojen joulunavauksissa, yritysten joulutapahtumissa sekä päiväkodeissa. Lisäksi Joulu Suomen pikkujoulupukki kävi vitsailemassa yhden yrityksen pikkujouluissa Espoossa.

Erityisen ilahduttava tapahtuma Joulu Suomen kansainvälistyvän toiminnan kannalta oli livestreamvideolähetys Kiinaan. Lähetys kuvattiin marketissa Itä-Helsingissä. Kiinalainen toimittaja haastatteli Joulu Suomen joulupukkia englanniksi ja tulkkasi joulupukin vastaukset kiinan kielelle videolähetystä Shangaissa seuranneelle yleisölle. Innostunut kiinalaisyleisö esitti Joulupukille puolituntisen lähetyksen aikana monia mielenkiintoisia kysymyksiä.

Asiakkaat löysivät joulukaudella 2017 myös Joulu Suomen suomenkielisen Joulupukin kirje -tuotteen ensimmäistä kertaa jokseenkin merkittävässä määrin ja joulupukkikirjeet kävivät aika hyvin kaupaksi aiempiin vuosiin verrattuna. Joulupukin kirjettä alettiin tarjota vuonna 2010.
 
  


Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Suomi 100 vuotta - Joulu Suomi 100 paikkakuntaa

Joulu Suomi tarjosi jouluaattopukkeja 33 uudella paikkakunnalla: Uudellamaalla Askolassa, Inkoossa, Karkkilassa, Mäntsälässä, Myrskylässä, Pukkilassa, Raaseporissa ja Siuntiossa, Pirkanmaalla Akaalla ja Valkeakoskella, Satakunnassa Eurassa, Eurajoella ja Raumalla, Kymenlaaksossa Haminassa ja Kotkassa, Savossa Enonkoskella, Joroisissa, Pieksämäellä, Rantasalmella, Savonlinnassa ja Varkaudessa, Etelä-Karjalassa Imatralla ja Lappeenrannassa, Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella, Kurikassa ja Seinäjoella, Kokkolan seudulla Kaustisilla, Kokkolassa ja Kruunupyyssä, Kainuussa Kajaanissa ja Lapissa Kemissä, Keminmaalla ja Torniossa.

Joulu Suomen levittäessä jouluaattopukkitoimintaa uusille paikkakunnille, on vastassa aina kaksi haastetta: ensiasiakkaiden löytyminen ja joulupukkiesiintyjien löytyminen. Tähän asti näistä haasteista on selvitty. Äärimmäisissä tilanteissa jouluaattopukkitilausten jäädessä yksittäisellä joulupukille hyvin pieneksi, Joulu Suomi on maksanut yhden ylimääräisen keikkapalkkion verran joulupukille palkkaa ja ottanut kontolleen tappiot, joita on kertynyt mm. lehti-ilmoittelusta. Toisaalta jos joulupukkiesiintyjää ei ole saatu rekrytoitua jollekin alueelle, on sinne saatu lähetettyä joulupukki jouluaatoksi muualta, joskus aika kaukaakin.

Joulu Suomen jouluaattopukkeja tilattiin aika hyvin monilla uusilla toiminta-alueilla. Osalla alueista tilauksia tuli tavoiteltua vähemmän. Yllättävän paljon jouluaattopukkitilauksia uusilla alueilla saatiin mm. Pirkanmaalla Valkeakoskella ja Akaalla sekä muutamalla Uudenmaan uudella paikkakunnalla.

Alueellisia eroja oli myös siinä missä vaiheessa jouluaattopukki tilattiin kotikäynnille. Esimerkiksi Pieksämäen ja Varkauden seudulla asiakkaat alkoivat tilata jouluaattopukkia vasta viimeisinä tilauspäivinä, jolloin Pieksämäen ja Varkauden seudun joulupukki oli jo aikataulutettu siirtymään alueelta Kuopion seudulle iltapäivällä vähäiseksi jääneen tilausmäärän vuoksi. Ensi joulukaudella tiedämme, että Pieksämäen ja Varkauden seudulta voi tulla viimeisinä tilauspäivinä enemmän tilauksia.


Joulupukkipula ja harmaa talous vaivanaiheina

Joulukaudella 2017 rekrytoinnin ja asiakashankinnan haasteet kasvoivat joillakin paikkakunnilla ylivoimaisiksi. 15. joulukuuta 2017, kun Joulu Suomen jouluaattopukkitilausaikaa oli jäljellä enää neljä seuraavaa päivää, joulupukkipula jouduttiin toteamaan ylivoimaiseksi ja rekrytointi epäonnistuneeksi joillakin paikkakunnilla. Kokkolan seudulla ainoa joulupukiksi hakenut henkilö joutui jouluaatoksi muihin töihin eikä muita joulupukkivaihtoehtoja ollut alueella. Kokkolan seudulta oli tässä vaiheessa tullut vasta yksi tilaus ja Joulu Suomi joutui peruuttamaan tilauksen. Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasan seudulla toistui sama kuvio. Seinäjoen seudulla oli tullut yksi jouluaattopukkitilaus ja Vaasan seudulla yhteensä neljä tilausta, mutta yhtään joulupukkia emme saaneet rekrytoitua Seinäjoen ja Vaasan seudulla, joista jälkimmäisestä soittelin jopa takavuosien joulupukkihakijoita lävitse. Viime vuosien Vaasan seudun joulupukkikin oli muuttanut Uudellemaalle, jossa toimi nyt Joulu Suomen joulupukkina. Näin siis yhteensä kuusi jouluaattopukkitilausta jouduttiin peruuttamaan eri puolilla Pohjanmaata joulupukkipulan vuoksi. Toisaalta joulupukkitilaukset haluttiin myös peruuttaa sen verran hyvissä ajoin ennen jouluaattoa, että asiakkailla olisi mahdollisuus järjestää muunlainen joulupukkiratkaisu jouluaatoksi. Verkkokaupassa tilauksensa etukäteen maksaneille palautettiin tilausmaksu.

15.joulukuuta 2017 jouduttiin toteamaan myös, ettei Joulu Suomi ollut saanut lehti-ilmoittelusta ja nettimainonnasta huolimatta yhtään tilausta Kajaanista, Etelä-Karjalassa Lappeenrannasta ja Imatralta eikä Savonlinnasta ja Enonkoskelta. Jouluaattopukkien myyminen näillä alueilla keskeytettiin välttääksemme tilanteen, jossa joulupukilla olisi jouluaattona vain 1-2 keikkaa toiminta-alueellaan. Osassa näistä alueista oli joulupukkihakijoita, mutta osalla paikkakunnista ei ollut hakijoita laisinkaan.

Jouluaattopukkien rekrytoimisen epäonnistuminen ja toisaalta myynninkin heikko menestys monilla Pohjanmaan ja itäisen Suomen paikkakunnilla harmitti kovasti. Vaikka pidämmekin Joulu Suomen toimistolla haastavista palapeleista, joissa on monta liikkuvaa osaa, on palapeliä vähän vaikea ratkaista, jos osia puuttuu tai ne lakkaavat liikkumasta. Voittiko harmaa talous ja onko joulupukkialan tulevaisuus nyt musta kyseisillä paikkakunnilla? Monella joulupukilla on kiusaus lähteä itsenäiseksi joulupukiksi jouluaattona ja jättää tulot ilmoittamatta verottajalle ja verot maksamatta. Samanaikaisesti jotkut joulupukkia tilaavat suhtautuvat välinpitämättömästi näiden laillisten velvoitteiden hoitamiseen ja tilaavat mieluummin vähän edullisemman ”verovapaan” joulupukilta harmailta markkinoilta kuin laillisen joulupukin Joulu Suomelta, joka hoitaa paitsi joulupukkiesiintyjiensä verojen ennakonpidätykset, myös työeläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksut, sotumaksut, tapaturmavakuutukset ja ryhmähenkivakuutuksen sekä monet erilaiset kulut, joita syntyy aitoa yritystoimintaa kunnon ammattilaisorganisaatiolla pyöritettäessä.


Joulupukkien seikkailut ja selkkaukset

Joulukausi toisensa jälkeen on ollut hienoa nähdä, että löytyy suomalaisia miehiä, jotka lähtevät esittämään joulupukkia sekä yrityksiin, marketteihin ja joulutapahtumiin, että koteihin jouluaattona. Joulukaudella 2017 mukana oli kymmeniä mahtavia koko sydämellään joulupukin työtä tehnyttä joulupukkiesiintyjää. Joulu Suomi tarjoaa visionaan hauskaa ja lapsille jännittävää viihdettä jouluisin ja joulun alla. Vaikka joulupukki onkin varmasti tärkein perheen pienimmille, on joulupukin kohtaamisesta monesti iloa koko perheelle ja isovanhemmillekin. Joulu Suomen asiakkaista enemmistö onkin tyytyväisiä myös jouluaattoisin. Mutta kuten aina, kun monta kymmentä miestä lähtee rappaamaan, voi joskus vähän roiskuakin.

Jouluaattona 2017 Joulu Suomen kohdalle osui epäonnisesti tavallista enemmän kommelluksia. Aamulla Porin seudun tilanne valkeni, kun yhtä kolmesta Porin ja Rauman seudun joulupukista ei ollut tavoitettu. Numerotiedustelun avulla tavoitimme joulupukkiesiintyjän perheen jäseniä ja kävi ilmi, että joulupukkiesiintyjä oli tehnyt oharit ja jättänyt lähtemättä keikoille ilmoittamatta asiasta Joulu Suomelle. Joulu Suomen toimistolle Helsingin Länsi-Pasilaan aamulla tullut joulupukkikoulutuksen käynyt varajoulupukki laittautui nopeasti joulupukin tamineisiin ja reittilistan saatuaan lähti ajelemaan Helsingistä kohti Pori Pohjoisen reittiä. Näin lasten Joulu saatiin pelastettua Porin seudulla. Juuri viime hetken poissaoloja varten - jotka yleensä tosin johtuvat äkillisestä sairastumisesta - Joulu Suomella on joka joulu vähintään yksi varajoulupukki työssä.

Tampere Pohjoisen alueella jo useampana jouluaattona Joulu Suomessa joulupukin töitä tehnyt joulupukkiesiintyjä suistui autollaan tieltä ojaan puolen päivän jälkeen siirtyessään Ylöjärven Viljakkalasta Tampereelle, ehdittyään käydä vasta parissa vierailukohteessa. Tampere Pohjoisen alueeseen kuului monia syrjäisempiä vierailukohteita mm. Ylöjärven ja Hämeenkyrön alueella ja tiet olivat monin paikoin auraamattomia. Joulupukkiesiintyjä luonnehtikin ajokeliä syrjäisemmillä seuduilla ”tappokeliksi”, vaikkei sellaisesta merkkejä kaupunkialueilla näkynytkään. Kesti hyvän aikaa ennenkuin auto saatiin ojasta pois ja siitä eteenpäin joulupukin aikataulut jätättivätkin osittain myös vaikeasta ajokelistä johtuen. Joulupukkiesiintyjä jaksoi jatkaa työpäiväänsä iltayhdeksään asti siitä huolimatta, että oli ojaanajosta sen verran poissa tolaltaan, että joku asiakas epäili joulupukin olleen humalassa, mikä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Asiakkaisiin oltiin yhteydessä jouluaaton aikana tilannetta seuraten ja jokunen kiireisempi asiakas peruutti joulupukkitilauksensa kuultuaan aikataulun venähtämisestä. Pienoinen joulupukkipula vaivasi myös Tampereen seudulla, jossa tilauspaikkojen etäisyyskin toisistaan on vuosien varrella kasvanut. Kaikilla Tampereen seudun joulupukeilla oli pitkät päivät ja vasta loppuillasta yksi joulupukkiesiintyjä pääsi jelppimään naapuripiirin joulupukkia.

Salon joulupukin päivä oli lähtenyt hyvin liikkeelle. Huittisista Saloon jouluaatoksi keikkailemaan mennyt joulupukkiesiintyjä oli Joulu Suomen ammattijoulupukkeja ja teki joulukaudella keikkoja mm. yritysten joulutapahtumissa ja marketeissa. Iltapäivällä arviolta klo 16 aikaan joulupukkiesiintyjän autoon tuli teknistä vikaa, josta huolimatta hän pystyi jatkamaan joulupukkireittiään loppuun asti, mutta hitaammin ja varovaisemmin ajellen. Joulupukin aikataulu alkoikin jätättää ja informoimme asiakkaita toimistolta tilanteen edetessä. Salo on Joulu Suomen yhden joulupukin paikkakuntia ja lähimmät naapurijoulupukkipiirit olivat niin kaukana, ettei paikkakunnalle olisi saatu varajärjestelmän kautta apua ennen kuin vasta 21-22 aikaan illalla. Pääsääntöisesti asiakkaat kuitenkin ymmärsivät tilanteen ja vain yksi asiakas joutui peruuttamaan joulupukkivierailun aikataulujen lähdettyä heittämään.

Keski-Uudellamaalla pukkeilleen Joulu Suomen 76-vuotiaan seniori-joulupukki Pekan aikataulut lähtivät heittämään jo iltapäivällä, kun navigaattorin käyttämisessä ilmeni vakavia ongelmia. Pekka-joulupukkia on alkanut jo ikä painamaan ja paikkojen löytämisen kanssa oli haasteita syrjemmillä seuduilla ilman navigaattoriongelmiakin. Nurmijärven, Tuusulan ja Hyvinkään alueella Pekka-joulupukin aikataulut jätättivät ja hän eksyi yrittäessään siirtyä Hyvinkäältä Järvenpään ja Klaukkalan suuntaan. Eksynyt seniori-joulupukki joutui keskeyttämään työpäivänsä arviolta klo 19:30-20:00 aikaan. Jäljellä olevat keikat siirrettiin Joulu Suomen varajärjestelmän kautta naapuripiirien joulupukeille.

Lievempiä aikatauluongelmia esiintyi siellä sun täällä. Joulu Suomen varajärjestelmää käytettiin monin paikoin ja solmuja saatiin avattua usein siten, että naapuripiirin joulupukki kävi tekemässä aikataulusta jälkeen jääneen joulupukin keikan tai pari. Suurin osa Joulu Suomen asiakkaista oli kuitenkin tyytyväisiä ja oli edelleenkin aika harvinaista, että isommat aikatauluongelmat osuivat Joulu Suomelta joulupukin tilanneen asiakkaan kohdalle.


Joulukaudella 2018 toimintaa 82 paikkakunnalla

Joulu Suomi jatkaa toimintaansa jouluaattona 2018 82 paikkakunnalla. Toimintaa ei yritetä jatkaa paikkakunnilla, joissa sitä ei nyt ensimmäisenäkään vuonna saatu toimimaan. Lisäksi toiminta lopetetaan Vaasan seudulla, jossa joulupukkipalvelua ei jouluaattona pystytty järjestämään sekä Joensuun seudulla, jossa joulupukkipalvelun toiminta on hiipunut pikkuhiljaa tappiolliseksi. Jouluaattona 2017 Joensuun seudulla oli enää kaksi jouluaattopukkitilausta, jotka Joulu Suomen joulupukki kuitenkin hoiti. Joulu Suomi lopettaa jouluaattopukkipalvelun seuraavilla 18 paikkakunnalla: Savonlinnan seudulla Savonlinnassa ja Enonkoskella, Pohjois-Karjalassa Joensuussa, Kontiolahdella ja Liperissä, Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa ja Imatralla, Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella, Kurikassa ja Seinäjoella, Vaasan seudulla Vaasassa, Isokyrössä, Laihialla ja Mustasaaressa, Kokkolan seudulla Kokkolassa, Kaustisissa ja Kruunupyyssä sekä Kainuussa Kajaanissa. Jäljelle jäävillä 82 paikkakunnalla Joulu Suomi tulee kehittämään toimintaansa pyrkien jouluaattopukkitoiminnan kasvattamiseen.

Joulukaudella 2018 Joulu Suomen toimintaa pyritään kasvattamaan ja kehittämään sekä yritystoiminnassa joulukaudella ennen jouluaattoa, että jouluaattopukkitoiminnassa. Jouluaattopukkitoiminnassa tilauksia otetaan vähemmän aikamoduleihin, mikä antaa aikaa tarvittaessa pidemmille siirtymäajoille vierailupaikasta toiseen. Näin aikatauluongelmat saadaan varmasti vähenemään. Vastaavasti jouluaattopukkiaikojen hintaa joudutaan joillakin alueilla nostamaan.

Joulu Suomi panosti joulukaudella 2017 joulupukkiasujen ja tarvikkeiden hankintaan. Joulukauden hankintojen suurin panostus oli viiksiliiman ja liimanpoistoaineen ostaminen. Tähän asti viiksiliimaa, jolla liimataan parta yläosasta eli viiksiosasta ylähuuleen kiinni (tai erilliset irralliset viikset ylähuuleen kiinni), on ollut käytössä lähinnä ammattimaisilla yritysjoulupukeilla. Jouluaattona 2017 jokainen Joulu Suomen joulupukki sai mukaansa ensi kertaa viiksiliima- ja liimanpoistoainepurkin. Lisäksi kaikille joulupukeille hankittiin luonnonvalkoista kertakäyttöistä kulmakarva-ainetta aidonnäköisten joulupukin kulmakarvojen tekemiseen. Luonnostaan harmaahapsiset joulupukkiesiintyjät jatkoivat toki omilla aidoilla kulmakarvoillaan. Joulu Suomi osti myös pari settiä laadukkaampia ammattijoulupukin asuja, ammattipartoja ja -peruukkeja kyseisiin asuihin ja muutama paria lapikkaita.

Joulukauden 2018 asusteiden hankinnan pääpaino tulee olemaan tällä kertaa lapikkaissa. Lapikkaat tai nahkasaappaat on yleensä kaikilla Joulu Suomen ammattijoulupukeilla, mutta jouluaattoisin osa joulupukeista on käyttänyt niin sanottuja saappaanpäällisiä, jotka näyttävät vilkaistessa joulupukin saappailta. Lapikashankinnat joulukaudelle 2018 on jo aloitettu. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikilla Joulu Suomen jouluaattopukeilla on jalassaan lapikkaat tai nahkasaappaat tai huopikkaat. Erikoiskokojen ja muiden kokohaasteiden vuoksi tähän ei välttämättä täysin päästä, joten saappaanpäällisillä tulee jatkossakin olemaan oma paikkansa.

Joulupukin parroista parhaat ovat tietenkin aidot parrat. Joulukaudella 2017 Joulu Suomen kahdella yritysjoulupukilla oli aidot omat parrat. Toinen heistä värjäsi partaansa valkoisemmaksi peruukkiliikkeestä hankitulla parranvärjäysaineella. Jatkoa ajatellen kannustammekin nyt joulupukkejamme miettimään aidon parran kasvatusta ja niiden, joilla on parta, antaa sen rehottaa pidemmäksi muutaman kuukauden ajan ennen joulua. Tarkoituksemme olisi hankkia parranvärjäysainetta aitopartaisille joulupukeillemme joulukaudella 2018, joten aitopartaiset joulupukit tulevat todennäköisesti lisääntymään!

Joulukaudella 2018 Joulu Suomen toimintaa pyöritetään uudesta toimistosta Helsingin Lauttasaaresta käsin. Ennen jouluaattoa Joulu Suomi tavoittelee noin 20 yritysjoulupukin pestaamista yritysjoulupukkitoimintaan marketteihin, kauppakeskuksiin, yritysten tapahtumiin, päiväkoteihin jne. Jouluaatoksi 2018 Joulu Suomi tavoittelee yhteensä noin 50 jouluaattopukin pestaamista.

Kiitoksia vielä kerran tässä vaiheessa joulukaudesta 2017 kaikille asiakkaillemme, Joulu Suomen joulupukeille ja Joulupukin sihteeri Gialle!

Jouluisin miettein kohti joulukautta 2018!


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 7. heinäkuuta 2018.