Joulu Suomen joulukausi 2016: Joulupukkeja 70 paikkakunnalla

 


Joulu Suomen kahdeksas toimintakausi, joulukausi 2016 on takana käänteineen. Ohjelmatoimisto Joulu Suomen joulupukit vierailivat joulukaudella alkaen lauantaista 19.marraskuuta kuudessa kauppakeskuksessa, 35 marketissa, kolmessa yritystapahtumassa, kahdessa yrityksen pikkujoulussa ja yhdessä hoivakodissa sekä jouluaattona yhdessä hotellissa Helsingissä sekä kahdessa palvelukodissa. Jouluaattona Joulu Suomen jouluaattopukit vierailivat lisäksi sadoissa suomalaiskodeissa. Joulu Suomelta tilattiin myös perinteiseen tapaan Joulupukin kirjeitä ympäri Suomea. Joulukaudeksi 2016 Joulu Suomi muutti uuteen toimistoon Helsinkiin, Ilmalan kupeeseen Länsi-Pasilaan elokuva- ja videotuotantoyhtiön alivuokralaisena.

Joulu Suomessa työskenteli allekirjoittaneen tuottajan lisäksi joulukaudella 2016 kymmenen muuta yritysjoulupukkia sekä kolmen viikon ajan joulukuussa Joulupukin sihteeri Helena. Yritysjoulupukkeina toimi kokeneempia esiintyjiä ja kokeneempia joulupukkeja. Yritysjoulupukkien joulupukkiasukokonaisuudet ovat myös jouluaattopukkiasuja laadukkaampia, useiden satojen eurojen arvoisia. Suurin osa yritysjoulupukeista toimi lisäksi jouluaattona Joulu Suomen jouluaattopukkeina käyttäen yritysjoulupukkiasujaan myös jouluaattona.

Jouluaattona Joulu Suomessa työskenteli yhteensä 42 jouluaattopukkia poislukien sairastumisen johdosta poissaolleet joulupukkiesiintyjät. Jouluaaton 2016 joulupukkitilausmäärä nousi yli 20% joulukaudesta 2015. Toteutuneeseen tavoitteeseen päästiin mm. jouluaattopukkien hintoja laskemalla sekä uusilla aluelaajennuksilla. Yritysjoulupukkien tilausmäärä nousi hivenen edellisvuodesta uuteen ennätykseensä.

 

Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Paljon lapsiperheitä katsomassa Joulupukkia

Joulu Suomen joulupukkeja käytiin katsomassa joulunavauksissa ja marketeissa välillä sankoinkin joukoin. Erityisen suosittuja joulupukit olivat joulunavausviikonloppuina lauantaina 19.marraskuuta, sunnuntaina 20.marraskuuta, perjantaina 25.marraskuuta ja lauantaina 26.marraskuuta. Monilla lapsilla oli joulupukeille lahjalistoja ja terveisiä tuotavanaan. Koko vuosi oli oltu kiltisti ja joulupukkia odoteltiin jo kovasti. Joulunavaustapahtumat päättyivät usein komeisiin ilotulituksiin.

Jouluaaton lähestyessä Joulupukin odotus ja tunnelmat monesti kohosivat. Monet lapset olivatkin joulun alla jo muistaneet lähettää Joulupukille kirjeitse lahjatoiveensa ja osa muistutti vielä tärkeimmistä lahjatoiveistaan käydessään Joulupukin juttusilla. Joulupukki muisti viedä terveiset Korvatunturille perille ja jakoi lapsille myös tonttujen lähettämiä makeisia. Lapsista otettiin monesti kuvia Joulupukin kanssa ja myös aikuiset ja turistit ottivat itsestään selfie-kuvia joulupukin kanssa.

Joulu Suomen yritysjoulupukit vierailivat kauppakeskuksissa, marketeissa ja yritystapahtumissa pääkaupunkiseudulla, Uudellamaalla, Tampereella, Turussa, Ikaalisissa ja Jyväskylässä sekä lisäksi jouluaattona kahdessa palvelukodissa Porissa ja Oulussa vierailtiin jouluaattopukkien toimesta.


70 paikkakuntaa

Jouluaattopukkien hintojen laskun lisäksi Joulu Suomi laajensi toimintaa 32 uudelle paikkakunnalle. Varsinaisia uusia alueellisia keskuksia olivat näiden uusien paikkakuntien joukossa Rovaniemi, Porvoo, Salo ja Lohja. Näiden lisäksi mukana oli monia pienempiä paikkakuntia vanhojen ydinalueiden ympärillä, kuten Oulun seudulla Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä.

Kaikkiaan Joulu Suomen jouluaattopukkitoiminnan piiriin kuuluivat jouluaattona 2016 seuraavat 70 paikkakuntaa: Pääkaupunkiseudulla Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi. Muualla Uudellamaalla: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lohja, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Tampereen seudulla: Tampere, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Ylöjärvi. Hämeessä / Lahden seudulla: Lahti, Hollola ja Nastola. Hämeessä / Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla: Hattula, Hausjärvi, Hämeenlinna, Janakkala ja Riihimäki. Varsinais-Suomessa: Turku, Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko ja Salo. Satakunnassa: Pori, Pomarkku ja Ulvila. Kymenlaaksossa: Kouvola. Pohjois-Savossa: Kuopio, Juankoski, Maaninka ja Siilinjärvi. Pohjanmaalla / Oulun seudulla: Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä. Pohjanmaalla / Vaasan seudulla: Vaasa, Isokyrö, Laihia ja Mustasaari. Keski-Suomessa: Jyväskylä, Muurame ja Toivakka. Etelä-Savossa: Mikkeli, Hirvensalmi ja Juva. Pohjois-Karjalassa: Joensuu, Kontiolahti ja Liperi. Lapissa: Rovaniemi.


Jouluaaton 2016 kommelluksia

Parin laskuvuoden jälkeen jouluaaton 2016 tilausmäärät saatiin tavoitteiden mukaisesti yli 20% nousuun. Ennätysvuodesta 2013 kuitenkin jäätiin melko paljon. Toiminnan organisaatiota oli pienennetty hieman parin laskuvuoden jälkeen ja projektisihteeri Helena aloitti vasta joulukuun puolella 5. joulukuuta ja teki viimeisen työpäivänsä 23. joulukuuta, kun jouluaatosta odotettiin toimistolla jälleen aiempien vuosien tapaan rauhallista.

Jouluaattopukkien rekrytoinnissa ja sopimuksia tehtäessä sekä uusien, että vanhojen joulupukkien kanssa, seurattiin tilausmäärän kehitystä. Jos tilausmäärä olisi noussut paljon enemmän, oltaisi uusia jouluaattopukkeja voitu ottaa mukaan enemmän. Joulu Suomella on kaikkiaan noin 60 joulupukkiasua. Jouluaaton 2015 tilannetta haluttiin kuitenkin välttää: jouluaattopukkitilausmäärien pudotessa silloin toista vuotta perätysten oli monilla joulupukeilla turhan vähän keikkoja jouluaattona, kun sopimuksia oli kuitenkin tehty edellisvuosien tilausmäärätiedot uusien tilausmääräarvioiden pohjana. Jouluaattopukkien keikkamäärä joulupukkia kohden nousikin monilla alueilla reippaasti jouluaattona 2016 - tosin tässäkin oli yksittäisiä alueellisia eroja.

Yllättäen eniten keikkoja joulupukkia kohden oli tänä vuonna Rovaniemellä ja Kuopiossa. Kysyntää paikkakunnilla olisi ollut vieläkin enemmän ja ensi vuoteen varauduttaneen näillä paikkakunnilla joulupukkimäärää lisäämällä. Korkeita nousulukuja jouluaattopukkien tilausmäärissä nähtiin myös Porin seudulla ja Turun seudulla, jossa tehtiin kaikkien aikojen tilausmääräennätykset.

Toiminta-aluelaajennus pienemmille paikkakunnille päätoiminta-alueiden lähettyvillä toi mukanaan kilometrikulujen lisäksi haasteina pitkiä siirtymäaikoja haja-asutusalueilla. Etelä-Suomessa jouluaatto oli myös musta ja suunnistaminen saattoi osin tästäkin syystä olla hitaampaa haja-asutusalueilla.

Jouluaaton 2016 dramaattisin tilanneskenaario syntyi poikkeuksellisen suurista sairaspoissaolomääristä. Perjantaina 23.12.2016 Oulun seudun joulupukki ilmoitti, ettei voikaan tehdä joulupukin työtä jouluaattona vatsasairauden vuoksi. Tilalle lähti Kokkolasta ajelemaan joulupukin työtä myös hakenut nuorempi ensikertalainen jouluaattopukki. Illalla 23.12.2016 kävi ilmi, että myös Tampereen seudulta pääkaupunkiseudulle lähdössä ollut jouluaattopukki oli sairastunut. Jouluaattoaamupäivällä reilu puolisen tuntia ennen ensimmäistä joulupukkivierailuiden alkamista ilmoitti vielä yksi joulupukki Riihimäki-Hämeenlinna alueelta sairastuneensa vatsatautiin. Tässä vaiheessa varamiehitys olikin jo käytössä ja lisäksi käyttöön otettiin varajärjestelmä Uudellamaalla.

Alkuiltapäivällä tilanne näytti toimistolla kohtalaisen hyvältä. Puhelimet tosin soivat tavallista enemmän. Myös usea asiakas peruutti jouluaattona joulupukin vierailun mm. vatsatautiepidemian vuoksi. Yhdessä perheessä lapsi oli joutunut sairaalaan jouluaatoksi.

Osa sairastapausten keikoista siirrettiin Uudenmaan valmiusjoulupukille, osa varajärjestelmän kautta Uudenmaan niille joulupukeille, joilla oli aikatauluissa enemmän vapaata tilaa. Uudeltamaalta lähti yksi joulupukki Riihimäelle tekemään sairastuneen joulupukin keikkoja ennen omien keikkojensa alkamista myöhemmin iltapäivällä.

Pitkät siirtymät ja ylimääräisten keikkojen tulo sairastapausten vuoksi johtivat kuitenkin aikatauluongelmiin Kirkkonummen ja Vihdin alueella sekä toisaalla Keski-Uudenmaan ja Vantaan alueella. Samanaikaisesti Sipoon, Porvoon ja Pornaisten alueella Joulu Suomessa ensimmäistä kertaa toimineet joulupukit jäivät pitkien siirtymien vuoksi aikatauluista jälkeen. Uudenmaan joulupukkien aikataulut olivat kovilla koko loppuiltapäivän ja alkuillan. Monet asiakkaat soittelivatkin toimistolle ja kyselivät joulupukin saapumisesta. Tilannetta yritettiin seurata ja ilmoitella arvioituja myöhästymisaikoja asiakkaille. Tänä jouluaattona Joulu Suomen toimistolla olisikin tarvittu Joulupukin sihteeriä. Kirkkonummi-Vihdin alueella yksi joulupukki jäi loppua kohti yli tunnin aikataulusta jälkeen ja toisaalla Porvoon ja Sipoon alueella joulupukkien aikataulut venyivät tunnin myöhästymisen paikkeille loppupäivästä.

Myös Keski-Uudenmaan alueella kahden joulupukin aikataulut venyivät, kun varajärjestelmän kautta tuli lisäkeikkoja sairastapausten aiheuttaman härdellin vuoksi. 75-vuotias Pekka-joulupukki teki urhoollisesti lisäkeikkoja Vantaan seudulla. Pekka-joulupukin väljempään päivään oli annettu lisäkeikkoja. Päivä lähti kuitenkin huonosti liikkeelle, kun jo alkuiltapäivästä Pekka-joulupukki ajoi autollaan ojaan Vantaalla. Vierailupaikan isäntä kuitenkin auttoi Pekka-joulupukin auton ojasta ja matka pääsi jatkumaan. Loppupäivästä Pekka-joulupukin aikataulut venähtivät lisäkeikkojen vuoksi jopa yli tunnin myöhästymisiin ja etenkin näissä tilanteissa urhoollisuutta kokeneelta joulupukilta vaadittiinkin.

Kaikkiaan viisi jouluaattopukkia oli Uudellamaalla loppupäivästä yli tai alle tunnin myöhässä ja Turun seudulla yhden joulupukin aikataulu venähti myös loppupäästä reitillä eksymisen vuoksi. Vasta 19:00 aikaan, kun joillakin jouluaattopukeilla oli jo viimeiset vierailut tehty, päästiin solmut avaamaan. Kirkkonummella naapuripiirin jouluaattopukki kävi tekemässä aikatauluissa myöhässä olleen Kirkkonummi-Vihti-alueen joulupukin keikkoja toimiston ohjeiden mukaisesti. Toisaalla Helsingistä ja Vantaalta lähetettiin pari joulupukkia apuun Porvoo-Sipoo -alueelle.

Vaikka myöhästymiset ruuhkauttivatkin toimiston puhelinta loppuiltapäivästä ja illasta, olivat kuitenkin Joulu Suomen 42 jouluaattopukista 36 koko päivän täysin tai koko lailla aikataulussa ja myöhässä olleiden kuuden joulupukinkin aikataulut venähtivät enemmän vasta loppuiltapäivällä ja alkuillasta. Näin 95 % Joulu Suomen jouluaattopukkiasiakkaista sai jouluaattopukin vierailun täysin tai koko lailla ilmoitettuun tarkkaan saapumisaikaan.

Joulu Suomen jouluaattopukkien vierailuista pidettiin ja hyvää palautetta annettiin jouluaattopukkien lisäksi myös toimistolle jo jouluaatosta lähtien. Joulu Suomen joulupukkeja kiiteltiin ovella lähtiessä mm. unohtumattomasta elämyksestä. Hämeenlinnan seudun joulupukin laulusta pidettiin jopa niin paljon, että hänelle ehdotettiin liittyä mieslaulajiin mukaan. Monille joulupukeille annettiin mukaan lahjoja, kuten suklaarasioita ja mm. yhdelle lasinen Coca Cola -pullo, koska perheen lapset olivat nähneet Joulupukin tykkäävän sellaisista. Toisaalta jonkin verran tuli myös huonoa palautetta. Kirkkonummen suunnalla ensikertalainen joulupukki oli riisunut kenkänsä jalasta eteisessä - varmaan normaalina tapanaan sisääntullessaan. Joulupukin ei kuitenkaan tulisi riisua lapikkaitaan tai saappaitaan sisällä pois, etenkään, jos alta paljastuvat sukat eivät ole erityisen joulupukkimaiset. Arvostamme kaikkea asiakkailta tulevaa palautetta ja luemme palautteet aina tarkkaan ja pyrimme kehittämään Joulu Suomen jouluaattopukkien vierailuita oikeaan suuntaan.


Kohti joulukautta 2017 - Suomi 100 vuotta

Jouluaaton lähestyessä sain huokaista helpotuksesta Joulu Suomen toimistolla: jouluaattopukkitilausten laskukierre saatiin katkaistua. Lisäksi oli hienoa nähdä, että mukaan tänä vuonna tulleet uudet Joulu Suomen joulupukit olivat keskimäärin tasokkaampia joulupukkeja. Lähdemme nyt kohti joulukautta 2017 hyvin rohkaistuneina ja toivoa täynnä.

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Joulu Suomen ensimmäisen joulukauden 2009 jälkeen visioitsin, että Joulu Suomella olisi tulevaisuudessa 100 jouluaattopukkia jouluaattona. Tähän ei kuitenkaan olla vielä päästy. Tai toki oltaisiin sinänsä päästy siinä mielessä, että joulupukiksi hakijoita olisi kyllä ollut jo riittävästi 100 jouluaattopukin määrään, mutta riittävää määrää joulupukkitilauksia ei 100 Joulu Suomen jouluaattopukille olisi ollut. Mutta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Joulu Suomi laajentaa jouluaattopukkitoimintaansa jouluaattona 2017 30 uudelle paikkakunnalle. Mukana tulee olemaan muutama alueellista keskusta sekä pienempiä paikkakuntia näiden sekä aiempien toiminta-alueiden likeltä. Suomen 100-vuotisjuhlavuotena Joulu Suomen jouluaattopukkipalvelu tulee siis ensimmäistä kertaa toimimaan 100 paikkakunnalla.

Joulu Suomen jouluaattopukkitoimintaa myöskin kehitetään jouluaatoksi 2017. Koska tilausmäärä on lähtenyt nousuun, aloittaa Joulupukin sihteeri joulukaudella jo 25.11.2017 edellisjoulun tapaan. Varajärjestelmää ja varajoulupukkimiehitystä kehitetään, jottei Uudellamaalla pääsisi syntymään jouluaaton 2016 kaltaista aikatauluongelmatilannetta.

Myös uusia asuhankintoja tullaan tekemään. Mitä hankintoja tarkalleen, riippuu joulukauden 2017 budjetista, joka selviää vasta syksymmällä. Yritysjoulupukeille on ollut jo jonkin aikaa tarkoitus teettää aidosta nahasta valmistettuja Joulupukin vöitä ja suunnitelmissa on ollut myös jakkihärän karvasta valmistettujen 500-1000 euron joulupukin partojen ja peruukkien hankkiminen. Uutena suunnitelmana on hankkia kaikille joulupukeille taskukellot, nahka- tai tekonahkakantiset ”tonttujen muistikirjat”, joissa olisi tietoa lasten harrastuksista ja muista vierailupaikkojen asioista. Näihin liittyen hankintalistalla olisivat myös pienet nahkaolkalaukut, joissa muistikirjaa ja taskukelloa voisi säilyttää myös niissä joulupukkiasuissa, joissa ei ole taskuja. Lähes joka vuosi viime vuosina on hankittu myös muutama paria lapikkaita ja mustia nahkasaappaita yritysjoulupukeille ja Uudenmaan joulupukeille. Aika näyttää mitä näistä hankinnoista saadaan tehtyä joulukaudelle 2017.

Kiitoksia asiakkaillemme, etenkin teille, jotka jouduitte odottamaan Joulupukkia tavallista pidempään, Joulupukin sihteeri Helenalle ja kaikille Joulu Suomen joulukauden 2016 joulupukeille! Palaamme jälleen joulukaudella 2017!


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 5. helmikuuta 2017.