Joulukauden 2015 raportti

 


Joulu Suomen seitsemäs joulukausi 2015 oli monien uudistusten aikaa. Joulu Suomen erityisesti marketeille ja kauppakeskuksille suunnattu yritystoiminta vahvistui ja jouluaattopukkitoiminta kasvoi maantieteellisesti suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Jouluaattopukkeja oli joulukaudella 2015 ensimmäistä kertaa mahdollista tilata verkkokaupasta - mahdollisesti ensimmäistä kertaa koko maailmassa joulupukin saattoi ostaa kotikäynnille verkkokaupasta.

Ohjelmatoimisto Joulu Suomen palveluksessa oli joulukaudella 2015 yhteensä 52 henkilöä. Markettijoulupukkeja Joulu Suomessa työskenteli alkaen marraskuun puolivälistä aina aatonaattoon asti 10 henkilöä, joista viisi myös jouluaattona jouluaattopukkina. Jouluaattona Joulu Suomen palveluksessa oli 46 jouluaattopukkia, allekirjoittanut tuottaja ja Joulu Suomen projektisihteeri Sara.

Markettijoulupukkien keski-ikä tänä vuonna oli noin 52 vuotta ja jouluaattopukkien 42 vuotta. Markettijoulupukeista pari oli alle neljäkymmentävuotiaita ja kaksi yli seitsemänkymmentävuotiaita. Jouluaattopukeista nuorimmat olivat 21-vuotiaita, mutta hekin hyvin joulupukin roolissa pärjääviä. Nippelinappelitietona mainittakoon, että joulukaudella 2015 yleisimmät jouluaattopukkien iät olivat 46 vuotta ja 57 vuotta.

Joulukauden 2015 yritystilausten määrä kasvoi hivenen edellisestä vuodesta. Joulu Suomen yritysjoulupukkeja nähtiin ensimmäistä kertaa junissa ja rautatieasemilla. Marketti- ja kauppakeskustoimintaa oli tällä joulukaudella pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lisäksi Tampereella ja Ikaalisissa.
 Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Ennätykselliset 38 eri paikkakuntaa

Joulu Suomen jouluaattopukkitoimintaa laajennettiin aimoharppauksella, mikä toi positiivista hektisyyttä joulupukkitoiminnan organisoinnin kuvioihin. Edelliset yhtä voimakkaan kasvuharppauksen vuodet ovat olleet aloitusvuosi 2009 ja toinen isomman maantieteellisen laajentumisen vuosi 2012. Uusia jouluaattopukkitoimintakaupunkeja joulukaudella 2015 olivat Oulu, Joensuu, Mikkeli ja Vaasa, jossa yritettiin jouluaattopukkitoimintaa muutama vuosi aiemminkin, sekä vanhojen alueiden liepeillä Nurmijärvi Uudellamaalla, Kangasala Tampereen seudulla ja kahdeksan pientä paikkakuntaa Turun seudulla, joissa aiemmin onkin ollut jo epävirallisesti toimintaa: Piikkiö, Paimio, Lieto, Aura, Rusko, Raisio, Masku ja Nousiainen.


Jouluaatolle 2015 kaavailtiin työhön jopa 55-60 joulupukkia, jolloin kaikki tai lähes kaikki Joulu Suomen 60 joulupukkiasusta olisivat olleet käytössä. Jouluaattopukkien tilausmäärä kuitenkin laski viime vuodesta. Alueellisia eroja toki oli ja mm. Turun seudulla, Jyväskylässä ja Keski-Uudellamaalla jouluaattopukkien tilausmäärä kasvoi. Kuitenkin tilausmäärän laskiessa, uusia joulupukkeja rekrytoitiin vähemmän ja jouluaatoksi työhön pestattiin 45 jouluaattopukkia ja yksi ns. valmiusjoulupukki. Joulupukkiasuja roikkui toimistolla tyhjänä lähes viitisentoista tänä jouluaattona. Viimeksi joulukausina 2009 ja 2010 harmittelin tyhjiksi jääneitä joulupukkiasuja. Niinä vuosina joulupukkihakijoista oli pulaa vaikka asiakkaita olisi ollut hieman enemmänkin. Tällä kertaa joulupukkikanditaateista oli ylitarjontaa ja asiakkaista pulaa. Joulu Suomen jouluaattopukin tehtäviin haki eri puolilla Suomea joulukaudella 2015 yli sata hakijaa, mutta uusia joulupukkeja otettiin työhön vain 13. Toisaalta pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla hakijoiden määrä oli edelleen alhainen tilausmäärään nähden ja lisävahvistuksia pääkaupunkiseudulle jouluaatoksi lähti tänäkin vuonna Tampereen ja Turun seuduilta.


Huolimatta jouluaattopukkimäärän laskemisesta, jäivät keikkamäärät joissakin kaupungeissa tänä vuonna tavallisesta alemmaksi. Joulu Suomi pyrkii siihen, että keikkoja jouluaattopukeilla olisi noin 10-15. Teoreettinen maksimi olisi noin 20 keikkaa päivässä,  mutta tämä edellyttäisi keikkojen jakaantumista tasaisemmin pitkin päivää klo 11:00 ja 21:00 välille. Tällaista pidempää päivää useimmat jouluaattopukit toivovatkin. Käytännössä kuitenkin joulupukkia tilataan useimmiten aikavälille 14:00-19:00 ja niin lyhyelle aikavälille ei mahdu tiettyä rajaa enempää keikkoja. Uudellamaalla joulupukkikeikkoja oli tänäkin vuonna aika hyvin Joulu Suomen jouluaattopukeilla, mutta joillakin kauempien kaupunkien joulupukeilla keikkamäärä saattoi jäädä selvästi alle kymmenen keikan tavoitteen. Taantuman aikana joulupukeiltakin kysytään nöyryyttä tehdä vajaampia työpäiviä. Ensi joulukaudella toivotaan tilausmäärien lähtevän jälleen kasvuun ja joulupukkien työpäivien pitenemään päin. Taantuman lisäksi jouluaattopukkitilauksia saattoi rokottaa lumeton, einiinjouluisa sää, joka ehkä ruokki apatiaa ja sai monissa paikoissa tontut vain jättämään lahjat kuusen alle.


Joulupukin tilaaminen verkkokaupasta

Joulukaudella 2015 Joulu Suomen jouluaattopukki oli mahdollista tilata ja maksaa tilauksen yhteydessä ensimmäistä kertaa verkkokaupasta. Viimeisinä muutamana vuotena jouluaattopukki on ollut mahdollista tilata puhelintilausten lisäksi sähköpostilla jälkilaskutuksella. Joulupukin ostaminen kotikäynnille verkkokaupasta kuulostaa aika hauskalta ja tietääksemme tämä oli mahdollista nyt ehkä ensimmäistä kertaa koko maailmassa. Verkkokauppapohjana Joulu Suomi käytti suomalaista MyCashflow -verkkokauppa-alustaa ja maksutapahtumien välittäjänä käytettiin Suomen johtavaa verkkomaksuvälittäjää Checkout Finland Oy:tä, joka mahdollisti erilaisia maksutapoja eri pankkien verkkomaksuista aina osamaksuun asti. Selvästi yli puolet jouluaattopukkitilauksista tehtiin tänä vuonna verkkokaupan välityksellä, mikä oli positiivinen yllätys. Puhelintilauksia otettiin tänä vuonna vastaan vain yhdessä puhelinnumerossa, mikä kuitenkin riitti hyvin. Puhelintilauksia tuli vilkkaimpinakin päivinä vain toistakymmentä.


Joulu Suomen kotisivut vaihtuivat uuteen osoitteeseen www.joulupukkeja.vinland.fi ja vanhat www-sivut www.joulupukkeja.fi jäivät pois käytöstä. Muutoksesta informoitiin kaikkia viime vuoden asiakkaita. Uusi www-sivusto on alidomain ja taustalla on Vinland Film Company Oy:n internetpalveluissa tapahtunut muutos, jossa palveluntarjoajaa vaihdettiin edullisempaan ja www-sivustojen määrää pudotettiin säästöjen aikaansaamiseksi. Joulu Suomen vanha sivusto oli joomla-pohjainen ja suuremmat muutokset sivustoon olisivat olleet haasteellisempia toteuttaa ja toisaalta joomlasta on paljastunut myös paljon turva-aukkoja. Uusi sivusto on perinteinen html-pohjainen sivusto, jonka modifiointi on yksinkertaisempaa.


Helppo jouluaatto 2015

Jouluaattopukkien tilausmäärän ollessa jouluaattona 2015 keskimäärin tavallista alhaisempi joulupukkien määrään nähden, sujui jouluaatto toimistolla rauhallisissa merkeissä.


Ennen jouluaattoa joulupukkitilausten vastaanottamisen ja hallinnoimisen ym. töiden ohessa Joulupukin sihteeri Sara oli huoltanut joulupukkiasuja käyttökuntoon. Revenneitä nuttuja, partojen kumilenksuja ja saappaanpäällisten kumilenksuja oli ommeltu ja ainoastaan kemiallista pesua kestävät nutut ja housut oli harjattu vaateharjalla sekä synteettisistä materiaaleista valmistettuja partoja puhdistettu jonkin verran mäntysuovalla ja vedellä.


Joulupukkireitit valmisti allekirjoittanut ja Joulupukin sihteeri Sara ilmoitti asiakkaille joulupukin tarkemmat tuloajat 5 minuutin tarkkuudella tekstiviestitse ennen jouluaattoa. Myös joulupukit saivat reittilistat käyttöönsä hyvissä ajoin ja moni kävikin autolla katsomassa lenkkiä jouluaattoa edeltävänä päivänä.


Kun tilausmäärä oli jäänyt pienemmäksi, pestattiin valmiusjoulupukkeja tänä vuonna vain yksi edellisvuosien kahden sijasta. Varajärjestelmällä pystyttäisiin tarvittaessa korvaamaan poissaoloja. Ja näin tehtiinkin. Kun Kouvolan joulupukki oli ajanut autonsa mäsäksi ennen joulua, lähti toimistolle muutoin tulossa ollut valmiusjoulupukki reitille Helsingistä Kouvolaan.


Lahdessa ilmeni jouluaattoaamuna sairastapaus ja Mäntsälästä Helsinkiin tulossa ollut joulupukki saikin sopimuksensa mukaisen vara-alueensa Lahdessa hoidettavakseen ja lähti Lahden suuntaan joulupukiksi. Kyseisen Helsinkiin alunperin tulossa olleen joulupukin Helsingin keikat jaettiin jouluaattona toimistolla naapuripiirien joulupukeille: muutamalle Helsingin joulupukille, kahdelle Espoon joulupukille ja yhdelle Vantaan joulupukille.


Aikataulut pitivät hyvin ja ilmeisesti paria Ylöjärven suunnalla pitkien välimatkojen vuoksi tapahtunutta yli puolen tunnin myöhästymistä lukuunottamatta, aikataulut enimmäkseen pitivät tai myöhästymiset jäivät alle puoleen tuntiin. Haasteena oli mustan joulun pimeä lumeton sää, joka saattoi viivästyttää maaseudulla sijaitsevien paikkojen löytymistä, mutta tästä haasteesta selvittiin hyvin.


Joulukausi 2015 jäi Joulu Suomen historiaan myös joulukautena, jolloin yritystoiminnan liikevaihto lähenteli jouluaattotoiminnan liikevaihtoa. Joulu Suomen joulupukkitoiminta siis selvästi ammattilaistuu. Tein tänä vuonna itsekin aikataulujen antaessa myöten tavallista enemmän keikkoja ennen joulua: yhteensä 13 keikkaa marketeissa, kauppakeskuksissa ja päiväkodeissa. Keikat olivat hauskoja ja niillä tapasi paljon joulupukkiin uskovia ja joulupukista pitäviä lapsia, joilla oli joulupukille paljon toiveita ja asioita kerrottavana.


1970-luvulta joulupukkien käyttäminen jouluaattona on selvästi vähentynyt. Saattaa olla, että myös tulevien 40 vuoden aikana kehitys tulee olemaan samansuuntaista. Toisaalta joulupukin asema joulun tapahtumissa ja joulun markkinoinnissa on kasvanut. Ehkäpä tulevaisuudessa joulupukki nähdään yhä useammin julkisissa tapahtumissa, marketeissa, kauppakeskuksissa, yritysten joulujuhlissa, päiväkodeissa ja harvemmin jouluaattona yksityisissä kodeissa. Toivotaan kuitenkin, ettei joulupukin rooli tulevien vuosikymmenten Suomessa jää yksinään seisoskeluun vesisateessa jossain hiljaisella juna-asemalla, millaista voisi kuvitella joulupukin työn olevan Ridley Scottin Blade Runner -elokuvan tulevaisuuden dystopiassa. Joulupukkia tarvitaan huomisenkin maailmassa hyvän tahdon lähettiläänä ja lasten ystävänä.


Kiitos kaikille asiakkaille, mukana olleille joulupukeille ja projektisihteeri Saralle. Palaamme jälleen syksyllä 2016 linjoille. Yritykset voivat kysellä joulupukkia tapahtumiin myös pitkin vuotta. Hyvää alkanutta vuotta 2016!


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 10. tammikuuta 2016.