Joulukauden 2014 raportti

 


Joulu Suomen kuudes joulukausi 2014 on takana päin ja enää viimeiset jälkiselvittelyt hallintotöineen ja muutaman joulupukkiasun palautuksineen ovat käymättä lävitse. Joulukautta 2014 kohti lähdettiin syksyllä melko tasaisin odotuksin, mutta jonkin verran yllätyksiä tapahtui matkan varrella. Positiivisin yllätys oli yritystilausten määrän kasvu erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Joulu Suomi käytti toimistonaan jälleen projektitoimistoa Helsingin Hakaniemessä marras- ja joulukuun aikana.

Joulu Suomen joulukaudella yritysjoulupukkeina keikkaili yhteensä kymmenen kokeneempaa joulupukkia. Osa nuoremmista markettijoulupukeista teki pari keikkaa, osa viidestä kahdeksaan keikkaa. Joulu Suomen joulupukit toimivat marraskuun puolivälistä eteenpäin marketeissa, kauppakeskuksissa, tavarataloissa, joulunavauksissa ja yritysten tapahtumissa sekä tekivät myös keikkoja muutamassa päiväkodissa ja pikkujoulussa. Yhdessä päiväkodissa joulupukin mukana oli myös ensimmäistä kertaa joulumuori ohjelmatoimisto Joulu Suomesta. Joulu Suomen yritysjoulupukkien keikat painottuivat viikonloppuihin. Vilkkain päivä oli tänä vuonna lauantai 20.12.2014, jolloin kaikkiaan seitsemän Joulu Suomen markettijoulupukkia oli keikoilla samanaikaisesti. Joulu Suomen yritysjoulupukit tekivät joulukaudella 2014 ennätysmäärän keikkoja, yhteensä kymmeniä esiintymispäiviä. Suurin osa keikoista oli pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, mutta lisäksi mm. Lahdessa, Tampereella, Satakunnassa ja Ikaalisissa, jossa Joulu Suomen joulupukki osallistui Ikaalisten joulunavaukseen hevosvankkureiden kyydissä. Joulu Suomen yritysjoulupukkien keski-ikä joulukaudella 2014 oli 50 vuotta. Joukossa oli kolme alle nelikymppistä joulupukkiesiintyjää.

 


 


Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Yritysjoulupukkien uusia asuhankintoja

Joulukauden 2013 jälkeen suunniteltiin yritysjoulupukeille jakkihärän hiuksista valmistettujen partojen ja peruukkien hankkimista (arviolta n.500 euroa / parta+peruukki) tai jopa ihmisten hiuksista valmistettujen partojen ja peruukkien hankkimista (arviolta n.1500 euroa / parta+peruukki). Ihmisten hiuksista valmistetut peruukit ovat arvokkaita ja näitä ei olla Suomessa joulupukeilla tietääksemme edes nähtykään muuta kuin elokuvateatterin valkokankaalla. Kalleimmat aidoista hiuksista valmistetut peruukit voivat maksaa jopa 5000 euroa ja tällaisia voi nähdä esimerkiksi Hobitti-trilogian kääpiöillä ja Game of Thronesin Daenerys Targaryenilla. Syksyllä 2014 kuitenkin jouduttiin toteamaan, ettei tällaiseen panostukseen ole vielä tässä vaiheessa varaa. Joulu Suomi hankki vanhojen kuuden synteettisen ammattijoulupukkiparran ja peruukin rinnalle kolme neliosaista laadukasta alle sadan euron settiä, jossa oli parran ja peruukin lisäksi erikseen kulmakarvat javiikset. Yhdellä Joulu Suomen yritysjoulupukilla oli oma aito, talkilla valkaistu parta. Partojen ja peruukkien lisäksi Joulu Suomi hankki uusia yritysjoulupukkiasuja yhteensä kuusi kappaletta sekä lisää käytettyjä lapikaspareja ja nahkasaapaspareja ym. rekvisiittaa yritysjoulupukeille. Joulu Suomen yritysjoulupukkiasut ovat pääsääntöisesti samettikankaasta valmistettuja laadukkaita keinokuituasuja, joiden valkoiset turkiskoristeet ovat synteettistä "teddy bearia". Lähes kaikki Joulu Suomen yritysjoulupukit kahta lukuunottamatta olivat asuineen työssä myös jouluaattona - jouluaattopukkeina enimmäkseen Uudellamaalla.


Taantuma iski joulupukkiin

Jouluaaton 2014 toimintaa valmisteltiin syksystä lähtien. Jouluaatolle kaavailtiin jopa 60 jouluaattopukkia. Joulupukkiasuja Joulu Suomella oli käytettävissä yhteensä 61 kappaletta, mukaan lukien jouluaattonakin käytössä olevat yritysjoulupukkien asut. Uusia toimintakaupunkeja ei jouluaatoksi 2014 otettu tällä kertaa mukaan. Etenkin vanhoja asiakkaita kehotettiin tekemään jouluaattopukkitilaukset sähköpostitse. Nyt ensimmäistä kertaa myös uusien asiakkaiden oli mahdollista tilata jouluaattopukit sähköpostitse. Noin puolet jouluaaton 2014 joulupukkitilauksista tulikin sähköpostitse. Tilausaika alkoi tänä vuonna jo marraskuun alkupuolella. Puhelintilauksia vastaanotettiin tänä vuonna aluksi vain yhdessä puhelimessa.

Joulukuun alussa jouluaattopukkien tilausmäärä oli nousussa edellisvuoteen nähden ja Joulu Suomi pestasi marraskuun lopussa aloittaneen projektisihteeri Jennin rinnalle toisen projektisihteeri Friidan. Tilauspuhelimia otettiin käyttöön toinenkin. Näytti siltä, että Joulu Suomen jouluaattopukkien tilausennätykset rikkoontuvat jälleen - kuudetta vuotta perätysten. Näin ei kuitenkaan käynytkään, vaan itsenäisyyspäivän jälkeen jouluaattopukkien tilausmäärät alkoivat hiipua. Tässä vaiheessa uusien jouluaattopukkien rekrytointia täytyi alkaa jarrutella. Aiottua jopa 60 jouluaattopukin määrää laskettiin lopulta 52 jouluaattopukkiin, joka oli silti määrältään tähän astinen ennätys. Viimeisellä tilausviikolla eli viikolla ennen jouluaattoa toimistolla olikin aika hiljaista ja jouluaattopukkitilauksia tuli kyseisellä viikolla lähes sata vähemmän kuin vuosi aiemmin. Tästä aiheutui järjestelyyn pieniä haasteita. Näytti siltä, että taantuma iski jouluaattopukkiin. Tilausmäärät romahtivat joillakin alueilla enemmän, kuten Jyväskylässä, Turun seudulla, Lahdessa ja Keski-Uudellamaalla. Joillakin alueilla näkyi kuitenkin kasvuakin tilausmäärissä, kuten Helsingin keskustassa ja Töölön alueella, Kuopion seudulla ja Porin seudulla. Jyväskylään aiotuista kahdesta jouluaattopukista, jotka molemmat olivat ammattiesiintyjiä, vain toinen toimi jouluaattona Jyväskylässä ja toinen lähti Tampereen seudulle. Tampereen seudulle aiottu yksi jouluaattopukki lähtikin jouluaattona Poriin lisävahvistukseksi. Joillakin alueilla jouluaattopukkimäärää laskettiin edellisvuotisesta, kuten Lahdessa, Keski- Uudellamaalla ja Vantaalla. Muutoksista huolimatta muutamilla jouluaattopukeilla keikkamäärä jouluaattona jäi selvästi normaalia vähäisemmäksi. Yhteensä jouluaattopukkien tilausmäärä koko maassa putosi lähes 20%.

Osalle joulupukkiesiintyjistä väljemmät päivät sopivat rennompina hyvin, osa haluaisi tehdä jouluaattona mahdollisimman monta keikkaa mahdollisuuksien rajoissa. Kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen on tärkeää Joulu Suomen toiminnassa. Jos Joulu Suomella on liian vähän joulupukkeja, voi tulla aikatauluongelmia, jos joulupukkeja on liikaa, voi keikkamäärä jäädä turhan pieneksi. Ensi vuoden kaavailuissa joulupukkien määrää pudotetaan joillakin alueilla, jotta joulupukkiesiintyjillä olisi ensi jouluaattona enemmän keikkoja.

Joulu Suomen jouluaattopukeista yhä suurempi osa oli jatkavia jouluaattopukkeja ja uusia joulupukkiesiintyjiä rekrytoitiin mukaan aiempaa vähemmän. Tässä oli toki alueellisia eroja. Kokemuksen karttuessa joulupukkiesiintyjien työskentelyn laatu paranee ja toiminta sujuu jouheammin. Joulu Suomen jouluaattopukkien keski-ikä jouluaattona 2014 oli 40 vuotta. Joulu Suomi järjesti joulukuussa kolme joulupukkikoulutusiltaa: Helsingin toimistolla Hakaniemessä Uudenmaan uusille jouluaattopukeille, Turussa Turun seudun uusille joulupukeille ja Tampereella Tampereen seudun ja Porin uusille joulupukeille. Lisäksi Joulu Suomi käytti etäkoulutusmateriaalia, kuten DVD:tä ja kirjallista koulutusmateriaalia uusien joulupukkiesiintyjien kouluttamisessa.


Jouluaaton kommelluksia

Joulu Suomi oli tehnyt varajoulupukkityösopimukset kahden varajoulupukin kanssa. Varajoulupukit olivat taidoiltaan normaalin joulupukin tasoisia ja osallistuivat Joulu Suomen koulutusiltaan Helsingin Hakaniemessä. Varajoulupukkien oli määrä tulla Joulu Suomen toimistolle jouluaattoaamuna kymmeneltä mikäli poissaoloja ennen jouluaattoa ei ilmenisi. Riihimäen joulupukki sairastui ennen joulua vatsatautiin ja kun tauti ei jouluaattoon mennessä parantunut, lähti toinen varajoulupukeista heti aamusta pääkaupunkiseudulta Riihimäelle ns. normaalireitille. Jouluaattoaamupäivällä kävi ilmi, että Pohjois-Espoon joulupukkiesiintyjän laina-auto ei pysynyt lumisen tien päällä ja hän joutui keskeyttämään joulupukkiesiintymisensä. Toinen toimiston varajoulupukeista lähti Pohjois-Espooseen reitille vajaan tunnin myöhässä kuromaan reittiä umpeen. Varajärjestelmän avulla aikataulu saatiin iltapäivän aikana kohdalleen.

Pääkaupunkiseudullekin satanut lumi loihti oikean rekvisiitan ja joulun taikaa joulupukkien jouluaattovierailuille. Lumi ei tällä kertaa aiheuttanut muutoin väljempiin aikatauluihin pahempia ongelmia. Yhden Espoon joulupukin auto meinasi lakata käynnistymästä, mutta toimikin kuitenkin koko jouluaaton ajan. Vantaalla yksi joulupukki ajoi autonsa lumivalliin eikä saanut sitä pois. Keski-Uudellamaalla päivänsä nopeammin päätökseen saanut joulupukki oltiin jo lähettämässä Vantaalle jelppimään joulupukkia, jonka auto oli jäänyt lumihankeen. Joulupukki saikin kuitenkin auton lumivallista pois ja pääsi jatkamaan reittiään.

Espoossa tapahtui ensi kertaa kommellus Joulu Suomen varajärjestelmässä. Tampereen seudulta Espooseen tullut joulupukki, jonka auton starttaamisessa esiintyi ongelmia, jäi aikataulussa jälkeen selvästi yli puoli tuntia. Yksi hänen keikkapaikoistaan siirrettiin naapuripiirin yli kaksimetriselle Uruk-hai -joulupukille. Tamperelaispukki jättikin kuitenkin väärän paikan pois välistä ja Uruk-hai -joulupukki saapui pysäköimään autoaan talon lähettyville, jossa tamperelaispukki olikin paraikaa vierailulla. Puhelinsoitolla selvisi, että joulupukki on jo paikalla, joten lapset eivät päässeet näkemään kahta joulupukkia yhtä aikaa. Uruk-hai -joulupukki lähti tekemään sitten tamperelaispukin väliin jättämän vierailun hyvällä menestyksellä. Kirkkonummella reittinsä päätökseen saanut joulupukki puolestaan lähetettiin tekemään yksi vierailu Uruk- hai -joulupukin reitiltä, jotta hän ei olisi jäänyt aikataulussa pahasti jälkeen. Joulu Suomen varajärjestelmää ohjataan Helsingin toimistolta käsin ja sitä on käytetty joka joulu eri puolilla Suomea. Tänä jouluna varajärjestelmää käytettiin viime vuotista pimeää ja lumetonta joulua selvästi vähemmän. Jouluaaton joulupukkioperaatiota valvovat ja ohjaavat Helsingin toimistolla pääjoulupukki Punaparta ja kaksi joulupukin sihteeria aamu- ja iltavuoroissa.

Espoo-Kauniaisten alueella eräs joulupukki oli unohtanut tulostaa reittilistaltaan viimeisen sivun ja luuli päivänsä päättyneen ja lähti ajamaan kohti toimistoa. Tämä tuli ilmi vasta niin myöhään, että pari asiakasta sai joulupukin jonkin verran myöhässä. Myös Pohjois-Espoossa ollut varajoulupukki lähetettiin Kauniaisiin tekemään yksi vierailu tämän johdosta. Espoo-Kauniaisten pukilla riitti epäonnea muutenkin päivän aikana. Yhdessä vierailupaikassa räsähdyksestä päätellen lahjasäkin päältä pudonnut mahdollisesti lasinen lahja saattoi mennä rikki. Neuvomme asiakkaita jättämään helposti särkyvät lahjat kokonaan pois joulupukin lahjasäkeistä.

Jouluaaton jälkeen Joulu Suomi on saanut lämmintä palautetta asiakkailta. Joulu Suomen joulupukeista on pidetty. Osalle asiakkaista Joulu Suomen joulupukin vierailu on ollut positiivinen yllätys ja eräs espoolaisasiakas kertoi perheen aikuistenkin miettineen, että käviköhän heillä ihan oikea joulupukki. Kannustava palaute asiakkailta innostaa meitä jatkamaan Joulu Suomen jouluaattotoiminnan kehittämistä. Joulu Suomi tarjoaa joulupukkiesiintyjiä, joista aidosti pidetään ja Joulu Suomen toiminta nähdään tarpeellisena asiakaskunnan keskuudessa.


Kohti joulukautta 2015

Joulu Suomen jouluaattopukkien asut ovat hyviä - eivät markettitavaraa, vaan enimmäkseen naamiaisliikkeistä ostettuja. Osa asukokonaisuuksista on muualta hankittuja, kuten lapikkaat ja nahkasaappaat, joita ei vielä kaikille jouluaattopukeille riitä. Osa jouluaattopukkien asuista on ollut käytössä nyt jo kuutena joulukautena. Joukossa on myös Punaparran ensimmäinen joulupukkiasu vuodelta 2004, joka on muutaman muun asun lisäksi ollut käytössä aiempina vuosina myös markettijoulupukki- ym. yritysjoulupukkikeikoilla. Jouluaattopukkien parrat olivat olleet käytössä ennen joulukautta 2014 keskimäärin 3-5 jouluna - siis vain 3-5 päivänä. Ajan myötä osa partojen kumilenksuista oli kuitenkin hapertunut ja murtunut. Projektisihteeri Jenni kävikin Joulu Suomen toimistolla lävitse kaikki jouluaattopukkien parrat ja ompeli muutamaan partaan uudet kumilenksut tai korjaili partoja muuten. Osa parroista oli ensi kertaa havaittavissa sisäpuolelta pienen puhdistuksen tarpeessa ja tänä vuonna jouluaattopukkeja kehotettiin ensimmäistä kertaa tarvittaessa pesemään alkoholipitoisella puhdistusaineella jouluaattopukkien partojen sisäosaa. Yritysjoulupukkien parrat on huollettu ja puhdistettu toimistolla sinänsä joka vuosi. Jouluaattopukkien parrat näyttävät autenttisemmilta ja luonnollisemmilta vuosi vuodelta. Sama pätee myös jouluaattopukkien asuihin. Ne paranevat vanhetessaan kuin hyvä viini muuttuen aidomman joulupukkiasun näköisiksi. Näin me ainakin uskomme. Joulu Suomi arvioi asujen käyttöiäksi noin 50 vuotta ja uusia asuja hankittaessa hankinnat tehdään 50 vuoden käyttöikää ajatellen. On toki hyvä muistaa, että jouluaattopukkien asut ovat käytössä vain yhtenä päivänä vuodessa. Joulu Suomen asuja huolletaan silloin tällöin mm. harjaamalla vaateharjalla, säilyttämällä hyvässä kuivasäilytyksessä ja tuulettamalla. Suuri osa nutuista on tätä nykyisin säilytyksessä valtavassa 1800-luvun puolivälin matka-arkussa Pirkanmaalla. Kun Joulu Suomi oli vuosina 2009-2012 elokuva- ja videotuotantoyhtiön alivuokralaisena Helsingin Konalassa, asuja säilytettiin neljän joulukauden väliset ajat vaaterekeissä henkareissa. Joulupukkien parrat Joulu Suomi huoltaa ja puhdistaa vuosittain tarpeen mukaan.

Huolimatta siitä, että jouluaattopukkien määrää supistetaan kysynnän mukaiseksi joillakin alueilla, tavoittelee Joulu Suomi joulukaudelle 2015 jälleen uutta jouluaattopukkiennätystä, noin 60 joulupukin vahvuutta. Tähän päästään ottamalla mukaan uusia kaupunkeja Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Turun seudulla ja muualla Suomessa. Näistä ja muista uudistuksista lisää asioiden selvitessä ja suunnitelmien tarkentuessa syksyllä 2015.

Kiitos kaikille Joulu Suomen asiakkaille, joulupukeille ja joulupukin sihteereille! Joulukaudella 2015 jatkamme jälleen!


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 5. helmikuuta 2015.