Pieni Suomi ja Suuri Suomi kohtasivat jälleen - joulukauden 2013 raportti

 

Joulu Suomi tarjosi joulupukkiesiintyjiä joulukaudella 2013 viidennettä vuotta. Toiminta on vuosien varrella kehittynyt koko ajan parempaan ja ammattimaisempaan suuntaan, vaikka yksittäisten joulupukkiesiintymisten kannalta toiminta onkin ollut yleensä laadukasta jo vuosien ajan. Joulu Suomen palveluksessa työskenteli joulukaudella 2013 yhteensä 55 henkilöä, joista suurin osa joulupukkiesiintyjiä jouluaattona. Osa joulupukkiesiintyjistä työskenteli freelancereina, osa yrittäjinä.


Toiminta suurelle yleisölle

Marraskuun puolivälistä joulun alle asti viitisen Joulu Suomen kokeneempaa joulupukkiesiintyjää esiintyivät joulupukkeina mm. marketeissa, kauppakeskuksissa ja pikkujouluissa. Toiminnan määrässä ei ollut juurikaan muutosta edelliseen vuoteen nähden. Suurin osa joulupukkiesiintymisistä tapahtui marketeissa, kaupoissa ja yritysten järjestämissä koko perheen joulutapahtumissa sekä lisäksi markkinointitapahtumissa, yhdessä kauppakeskuksessa, yhdessä englanninkielisessä päiväkodissa ja yhdessä aikuisyleisölle suunnatussa yrityksen pikkujoulussa. Lisäksi Joulu Suomen joulupukki meni vierailulle tilauksesta erääseen ravintolaan Uudellamaalla jouluaattoiltana. Toimintaa joulukaudella 2013 ennen jouluaattoa oli Uudellamaalla, Tampereella, Lahdessa ja Turussa.


 
Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Joulupukkien esiintymiset tapahtumissa ja kaupoissa joulukaudella olivat sisällöllisesti vaihtelevia. Pikkujouluissa joulupukin esiintyminen kesti yleensä 15 minuutista puoleen tuntiin. Näissä tapahtumissa joulupukkiesiintyjä olikin esiintymisen aikana estradilla pääosassa. Marketeissa joulupukkien esiintymispäivä taukoineen oli yleensä 6-8 tunnin mittainen ja yhden päivän aikana joulupukki saattoi jututtaa helposti sataakin lasta ja kuunnella heidän lahjatoiveitaan välillä marketissa liikkuen, välillä joulupukin tuolilla istuen. Usein joulupukit jakoivat myös makeisia korista tervehdyksenä Korvatunturilta ja toivat iloisen joulutervehdyksen myös aikuisemmille asiakkaille tai joulutapahtumien yleisöille. Joulupukeista otettiin myös paljon valokuvia vanhempien toimesta esimerkiksi joulupukin tarjotessa karamellia perheen pienimmälle.

Joulu Suomen joulupukkeja näki erilaisissa tapahtumissa joulukaudella 2013 löyhän arvion mukaan kymmenisen tuhatta ihmistä. Näkyvyydeltään tämä toiminta joulukaudella olikin jälleen tänäkin vuonna Joulu Suomen merkittävintä toimintaa. Joulupukkiesiintyjät joulukaudella ennen jouluaattoa olivat iältään alle neljästäkymmenestä yli seitsemäänkymmeneen vuoteen. Joulupukkiesiintyjillä joulukaudella ennen jouluaattoa oli yleensä käytössään useiden satojen eurojen asukokonaisuudet, joihin kuuluivat lapikkaat tai mustat nahkasaappaat tai vastaavat, paremmat ”ammattiparrat ja -peruukit” ja muita lisukkeita joulupukkiasussa.

Yksi keskustelunaihe lasten kanssa marketeissa oli tavalliseen tapaan Joulupukin matkanteko tulevana jouluaattona Korvatunturilta Etelä-Suomeen. Kun lunta ei vielä näkynyt maassa, toivottiin sitä tulevaksi lisää, jotta päästäisiin liikkumaan reen kanssa. Muita kulkuneuvovaihtoehtoja, joita oli harkinnassa, olivat helikopteri, jolla Joulupukki yleensä oli markettiinkin tullut tai sitten hevonen ja kärryt, joita vahvan Pekka-hevosen olisi tarkoitus vetää etelään siitä eteenpäin minne lumipeite loppuisi. Ahvenanmaan saaristoon lupailtiin matkata sukellusveneellä. Myös lasten lahjatoiveita kuunneltiin ja suosittuja mieleen jääneitä lahjatoiveita olivat ainakin Monster High, Teksta-robottikoira ja tabletti. Hauskoja keskusteluja syntyikin lasten kanssa ainakin robottikoirista ja tableteista - olivatko ne kurkkutabletteja vai kalkkitabletteja?

Ennen jouluaattoa tilattiin jonkin verran myös Joulupukin kirjettä sekä saatiin jokunen tekstiviesti Joulupukille. Korvatunturin Joulupukki vastailikin nopeasti tekstarilla jokaiselle hänelle tekstanneelle lapselle. Joulupukin kirjeet lähetettiin Joulupukin aidolla nimikirjoituksella varustettuina perille ennen jouluaattoa.


Helsingin Konalasta Hakaniemeen

Joulu Suomen toiminnan organisoinnin kannalta merkittävin tapahtuma oli toimiston muuttaminen uusiin tiloihin. Vuodesta 2009 asti Joulu Suomi oli ollut elokuva- ja videotuotantoyhtiön alivuokralaisena Helsingin Konalassa. Elokuva- ja videotuotantoyhtiön siirtyessä käyttämään määräaikaisia projektitoimistoja, teki myös Joulu Suomi samoin. Joulu Suomi vuokrasi kuukaudeksi määräaikaisen projektitoimiston käyttöön lyhytaikaisia toimistoratkaisuja tarjoavasta ”toimistohotellista”. Toimisto oli aiempaa pienempi ja siinä työskenteli yleensä kaksi henkilöä, mutta välillä kolmekin henkilöä yhtä aikaa. Uusi sijainti Hakaniemen metroaseman lähellä oli yhteyksiltään hyvä joulupukkihaastatteluiden ja vanhojen joulupukkien joulupukinasujen hakemisen kannalta. Toimistohotellissa Joulu Suomella oli käytössään lisäksi kunnon neuvottelutila joulupukkikoulutusiltoja varten sekä jouluaattoillan joulupukkiasujen palautusta varten. Toiminta uusissa maisemissa oli virkistävä kokemus!

Jouluaattopukkien tilausaika alkoi joulukaudella 2013 joitakin päiviä myöhemmin kuin edellisellä joulukaudella. Pääsyynä tähän oli toimiston vuokraamisessa kuukauden ajaksi. Ensimmäisenä tilauspäivänä toimistolla aloitti Joulupukin sihteeri Susse, joka vastaanotti asiakkaiden puhelintilauksia yhdessä tuottaja Tapani ”Punaparran” kanssa. Ensimmäinen puhelintilauspäivä oli jälleen lähes yhtä kiireinen kuin viimeiset puhelintilauspäivät ennen jouluaattoa. Jouluaattopukkitilauspuhelimet ovat ensimmäisen tilauspäivän jälkeen marraskuussa yleensä aika hiljaisia ja alkavat joulukuussa soimaan enemmän jouluaaton lähetessä. Joulupukin toinen sihteeri Tuija aloittikin toimistolla 4.joulukuuta, ”Punaparran” keskittyessä jouluaattopukkien rekrytoimiseen ja tuottamaan joulupukkiesiintymistoimintaa ennen jouluaattoa.


Tasaista kasvua ja vakiintumista

Jouluaattopukkien rekrytointi on helpottunut vuosi vuodelta johtuen siitä yksinkertaisesta syystä, että vuosien varrella Joulu Suomen toiminnan ympärille on kertynyt kasvavaa ydinjoukkoa – joulupukkeja, jotka ovat jatkaneet Joulu Suomen palveluksessa aina seuraavanakin jouluna. Erityisesti Uudellamaalla jouluaattopukkiesiintyjien vaihtuvuus on pienempää. Jouluaattona 2013 suurin osa Uudenmaan jouluaattopukeista olikin ”vanhoja” joulupukkeja, joista osa oli mukana Joulu Suomessa jo viidettä vuotta perätysten. Vaikka jouluaattopukeille kertyykin työkokemusta vain yhtenä päivänä vuodessa, näkyy kokemus mm. myönteisenä asiakaspalautteena eli vierailuiden onnistumisena ja aikataulujen pitämisenä.

Uudenmaan ulkopuolella jouluaattopukkien vaihtuvuus on ollut suurempaa. Ensimmäistä kertaa joulupukkina esiintyessään osa toteaa, ettei joulupukin työ ollut häntä varten. Joskus asiakkaatkin saattavat todeta tämän joulupukista. Joskus joulupukkiesiintyjä saattaa pettyä tilipussiinsa, jos keikkoja jouluaattona onkin alle kymmenen, mikä on mahdollista erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. Yleisimpiä syitä siihen, ettei seuraavana vuonna pääsekään joulupukiksi, on joulun vietto ulkomailla, muutos perhetilanteessa, halu viettää joulua itse rauhallisissa merkeissä tai muutto toiselle paikkakunnalle.

Joulu Suomen toiminta-alueissa tapahtui vähäisiä muutoksia. Vaasassa ja Valkeakoskella ei enää toimittu jouluaattona. Edellisenä jouluna 2012 näissä kaupungeissa oli pulaa sekä joulupukeista, että asiakkaista ja toiminta kaupungeissa jäi Joulu Suomi -yritykselle tappiolliseksi. Uusia toimintakaupunkeja otettiin joulukaudella 2013 mukaan Järvenpää ja Sipoo sekä Tampereen seudulta kaupungit, joissa aiemmin onkin ollut vähäistä toimintaa: Lempäälä, Pirkkala, Nokia ja Ylöjärvi. Toimintakaupunkeja joulukaudella 2013 oli yhteensä 24. Eniten joulupukkeja oli Espoossa ja Helsingissä. Joissakin pienemmissä kaupungeissa oli vain yksi joulupukki tai ei sitäkään: esimerkiksi Lempäälän ja Pirkkalan alueella toimi vain yksi jouluaattopukki.

Jouluaattopukkien tilausmäärä kasvoi edellisestä vuodesta noin 10 prosentilla. Tilausmäärä kasvoi vanhoista kaupungeista huomattavasti ainakin Helsingissä, Lahdessa, Kirkkonummella ja Tuusulassa.

Jouluaattopukkitoiminnan kasvaminen ja joulupukkien määrän kasvaminen mahdollistaa tehokkaamman ja toimivamman varajärjestelmän. Kun Joulu Suomen yli 50 joulupukista kolmisenkymmentä toimi Uudellamaalla, oli Uudellamaalla kokolailla vedenpitävä varajärjestelmä. Varajoulupukkeja oli pestattu töihin kaksi henkilöä. Mikäli joulupukit jäisivät aikataulussa pahasti jälkeen tai kohtalaisia poissaolomääriä ilmenisi, saataisiin varajoulupukki paikalle – jos nyt ei aikataulussa, niin kuitenkin vähän myöhemmin. Muualla Suomessa Joulu Suomen varajärjestelmä perustuu Joulu Suomi - yrityksen omaan varajärjestelmään, jossa naapuripiirin joulupukit voivat tarvittaessa paikkailla poissaolevaa tai aikataulusta jälkeen jäänyttä Helsingin toimiston ohjeiden mukaan. Ongelma-alueita sen sijaan ovat kauempana Uudeltamaalta tai Tampereen seudulta olevat yhden joulupukin paikkakunnat, joita tänä vuonna olivat jälleen Hämeenlinna ja Kouvola. Kouvolassa ”ansa” laukesikin ja siitä jäljempänä lisää. Tarkoituksena olisikin, ettei Uudenmaan ja Tampereen seudun ulkopuolella mahdollisesti Riihimäkeä lukuunottamatta olisi jatkossa enää yhden joulupukin paikkakuntia, mikä tarkoittaa sitä, että jouluaattona 2014 Hämeenlinnassa ja Kouvolassa tulee pukkeilemaan molemmissa kaksi joulupukkiesiintyjää.


Pieni Suomi ja Suuri Suomi kohtaavat

Suomi on suuri maa, jossa toimii monenmoista toimijaa – suuria yrityksiä, pienyrittäjiä, suuri julkinen sektori, pieniä freelancereita, monenlaisia kuluttajia, ihmisiä ja jouluna myös erilaisia joulupukkiperinteitä eri puolilla Suomea. Jouluaattoisin toisinaan Pieni Suomi ja Suuri Suomi kohtaavat Joulu Suomen asiakkaiden olohuoneissa.

Joulu Suomi on pieni yritys, vaikka se jouluaattona ilmeisesti onkin maantieteellisesti mitattuna Suomen suurin jouluaattopukkitoimija. Pienelle ajanjaksolle keskittyvä yritystoiminta on kuitenkin niin pientä, että paikallisen nakkikioskin pitäjällä on suurempi bisnes rullaamassa. Tämä ei tarkoita sitä, ettei Joulu Suomi -yrityksessä osattaisi tehdä joulupukkitoimintaa jouluaattoisin. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että Joulu Suomen toiminnalla on pienet budjetit. Asioita ei aina voida toteuttaa sillä parhaimmalla mahdollisella tavalla, josta joidenkin asiakkaiden mielikuvituksessa on valmiina visio, jos on totuttu asioimaan suurten yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa. Joulu Suomi saa joka vuosi useita neuvoja toimintaansa – sekä asiakkailta, että ensikertalaisilta joulupukkiesiintyjiltä, että myös lehtien internetpalstojen kommentaattoreilta. Joulu Suomi kuuntelee palautetta ja vinkkejä korvat höröllään ja pyrkii toteuttamaan ideoita, jos ne ovat toteutuskelpoisia.

Suomessa asiakkaat ovat viimeisen parin vuosikymmenen aikana tottuneet vaatimaan ja valittamaan tilatessaan asioita yrityksiltä. Jouluaattoisin suurin osa yksityisistä joulupukeista toimii Joulu Suomen arvion mukaan pimeästi ja jättää veronsa maksamatta. Myöskään työnantajan sivukuluja ei tällöin makseta. Yksityiselle joulupukille maksetaan jouluaattona pukinvierailusta etukäteen sovittu rahasumma ruskeassa kirjekuoressa joulupukin lähtiessä kirmaamaan kohti seuraavaa paikkaa - siitä huolimatta oltiinko joulupukkiin tyytyväisiä vai ei. Eihän nyt jouluaattona voi alkaa joulupukin kanssa riitelemään ovella, kun lapsetkin, jotka uskovat joulupukkiin, ovat siinä vieressä katsomassa. Ties vaikka yksityinen joulupukki vetäisi suutuspäissään partansa pois lasten nähden. Joulupukki lähtee ja alennusta ei tule silloin eikä koskaan - hämärämiehistä kun ei voi valittaa jälkeenpäin.

Kun joulupukki sen sijaan tulee yritykseltä, Joulu Suomelta, ovat asiakkaan odotukset yleensä korkeammat. Hintakin on korkeampi - koska joulupukeillamme on hyvät joulupukkiasut ja verot, vakuutukset ja työnantajan sivukulut maksetaan. Kun lasku sitten rapsahtaa postiluukusta sisään jossain vaiheessa tammikuussa, ei ole enää jouluaatto eikä kaikilla ihmisillä rauha ja hyvä tahto. Meitä kun on niin monenlaisia. Silloin onkin se hetki, kun asiakas pääsee kerrankin ojentamaan joulupukkia huonommin menneestä joulupukin vierailusta jättämällä laskunsa kokonaan maksamatta tai vaatimalla vierailua vähintäänkin puoleen hintaan.

Näistä syistä Joulu Suomi otti joulukaudelle 2010 lähdettäessä käyttöön tilausehdot yrityksen kausiluontoisen pienen toiminnan suojelemiseksi suuryritysten luvatussa maassa. Joulu Suomen tilausehtoja on vuosittain muokkailtu. Sanamuodoiltaan ne eivät vieläkään ole välttämättä ammattitasoiset. Eihän pienyrityksillä ole varaa käyttää lakimiehiä tilausehtojen viilaamisessa hienoihin sanamuotoihin. Tilausehtoja lukiessa asiakkaiden mielikuvituksessa saattaa syntyä myös virheellistä kuvaa Joulu Suomi -yrityksen toiminnasta. Kun yritysten tilausehdoissa yleensäkin käsitellään ongelma-asioita eikä tilausehtoihin epämääräisellä joulupukkialalla ole totuttu, asiakas voi tehdä väärät johtopäätelmät ja ajatella, että on hyvinkin tavallista, että Joulu Suomen joulupukki tulee yli kaksi tuntia myöhässä ja on humalassa.

Mediat ovat käsitelleet Joulu Suomen joulupukkipalvelua vuosittain n. 10-20 lehtijutussa tai radiohaastattelussa tai televisio-ohjelmassa Viimeisen parin vuoden aikana lähes puolet medioiden jutuista on keskittynyt käsittelemään Joulu Suomen tilausehtoja, joista esiin on nostettu joskus kokonaisuudesta irrotettuna ja vääristeltynäkin kohdat, joissa käsitellään alkoholin vaikutuksen alaisena toimivasta joulupukista annettavaa alennusta ja joulupukin asua ja sitä muistaako joulupukki lasten nimiä oikein.

Joulukaudella 2013 Joulu Suomi kieltäytyi joistakin medioiden haastatteluista, joissa haluttiin käsitellä joulu Suomen tilausehtoja. Joulu Suomen toiminta on ollut vuosien ajan alalle poikkeuksellisen avointa ja toimittajille on annettu auliisti lausuntoja. Joulu Suomen näkemyksen mukaan medioiden luoma kuva Joulu Suomi -yrityksestä on alkanut kuitenkin vääristymään viimeisen parin vuoden aikana asioista tietämättömien toimittajien lähdettyä tekemään erikoisista näkökulmista lehtijuttuja Joulu Suomesta.

Joulu Suomi kieltäytyi lisäksi muutamasta muusta haastattelusta joulukaudella 2013 johtuen resurssipulasta. Joulu Suomen toiminta on pientä, mutta hektistä ja aikaa ei riitä kiireisimmillä viikoilla parinkymmenen haastattelun antamiseen. Joulu Suomi mitoittaa toimintansa tarjontansa mukaan - ei medioiden kiinnostuksen mukaan - ja palvelee ensisijaisesti maksavia asiakkaitaan - ei mediayrityksiä eikä Yleisradiota. Jatkossakin Joulu Suomi tulee mielellään antamaan medioille haastatteluja ja mahdollisuuksia lehtijuttujen tai ohjelmien tekemiseen, mikäli aikaa ja resursseja niihin riittää.

Suurin osa Joulu Suomen asiakkaista suhtautuu ymmärtäväisesti Joulu Suomen tilausehtoihin ja toiminnan haasteisiin. Joulu Suomen jouluaattoasiakkaista joka vuosi suurin osa onkin vanhoja asiakkaita – siis tyytyväisiä asiakkaita - ja osa heistä on tilannut joulupukin Joulu Suomelta joka vuosi, jopa vuodesta 2009 lähtien.

Joulu Suomi on ehdottomasti joulupukkialalla jouluaattoisin esiintyvää rahastustoimintaa vastaan. Jo ensimmäisestä toimintavuodesta alkaen olemme kuulleet tilaajilta tarinoita, joissa edellisenä vuonna jostain hämäräpukkipalvelusta tilattu pukki tuli pari tuntia myöhässä ja viivähti vierailulla vain viisi minuuttia eikä ollut kovin joulupukin näköinenkään. Alalla toimii röyhkeässä rahastusmielessä sekä yksityisiä joulupukkeja, että silloin tällöin syntyviä ”pukkipalveluita”, jotka eivät maksa toiminnastaan myöskään veroja eivätkä työnantajan sivukuluja. Nämä lyhytaikaiset toimijat eivät välitä asiakkaiden tyytyväisyydestä.


Lähes 600 jouluyön tarinoita: Tapani ”Punaparta” ja 51 joulupukkia

Jouluaattoaamu alkoi Helsingin Hakaniemen toimistolla perinteiseen tapaan kiireisissä merkeissä. Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta” saapui paikalle 9 aikaan käymään lävitse viime hetken epäselvyyksiä puhelimien soidessa. Kymmeneltä aamuvuoroon saapui myös joulupukin sihteeri Susse. Lisäksi kaksi pääkaupunkiseudulle Tampereen suunnalta tullutta joulupukkia tuli hakemaan joulupukkiasujaan tai täydennystä asuihin aattoaamuna toimistolta. Ensimmäiset muutama tuntia olivat erittäin kiireisiä. Muutama asiakasta ei ollut saanut tekstiviesti-ilmoitusta edellisenä päivänä joulupukin tarkemmasta saapumisajasta. Tekstiviestit olivat lähteneet mahdollisesti väärään numeroon tai puhelinnumeroita ylös kirjoitettaessa oli tapahtunut kirjoitusvirhe. Jokunen joulupukki ei ollut löytänyt navigaattorillaan osoitetta ja kävi ilmi, että jälleen muutaman osoitteen kohdalla oli tapahtunut kirjoitusvirhe. Osa osoitteista oli myös uusilla asuinalueilla, joita ei vielä löytynyt navigaattoreilla. Tuottaja Tapani ”Punaparran” oikeana kätenä jouluaattoaamuna ja päivällä toiminut joulupukin sihteeri Susse soitti rutiiniin kuuluen jokaiselle liikenteeseen lähteneelle tai lähtemässä olevalle joulupukille ja näin varmistettiin, ettei viime hetken poissaoloja, pommiin nukkumisia tai joulupukkien katoamisia ollut tapahtunut.

Molemmat varajoulupukit olivat lähteneet jouluaattona reiteille. Joulun alla oli tullut kaksi poissaoloa. Toinen sairastapauksen vuoksi ja toinen alkoholiongelman vuoksi. Eräs vanha joulupukki oli menettänyt rattijuopumuksen vuoksi ajokorttinsa juuri ennen jouluaattoa. Näin siis jälleen nähtiin, että vaikka seulamme on tiheä ja ehkäisemme ongelmia, esiintyy Suomessa alkoholiongelmia ja jouluaaton suureen keikkatyöntekijäjoukkoon saattaa aina eksyä joku, jolla hommat ovat lähteneet tai uhkaavat lähteä lapasesta.

Joulu Suomen toimistoa koristivat viininpunaiset samettiverhot ja värivaloin valaistu koristeltu joulukuusi. Iltapäivällä yhden ja kahden välillä ongelmat oli ratkottu ja kaikki näytti sujuvan hyvin. Joulu 2013 oli lumeton ja iltapäivän edetessä iltaa kohti pimeä. Aikataulut pitivät hyvin, mutta pimeyden langetessa ilmeni maaseutualueilla ja myös joillakin taajamapiireillä ongelmia vierailupaikkojen löytämisessä. Varajärjestelmää käytettiin muutama kertaa Uudellamaalla. Espoo pohjoisen - joulupukilla oli tiukka aikataulu ja hänen yhden keikan lähti tekemään toinen joulupukki Espoon Laaksolahden suunnalta. Jotta Espoon Laaksolahden/Viherlaakson joulupukki ei olisi vuorostaan jäänyt aikataulustaan pahasti jälkeen, lähti Espoo Mankkaan joulupukki tekemään yhden keikan Espoon Laaksolahdesta. Lisäksi varajärjestelmää käytettiin ainakin Keski- Uudellamaalla, jossa pimeys ja pitkät etäisyydet vierailupaikkojen välillä aiheuttivat aikatauluongelmia.

Edelläkuvatun kaltainen säätäminen ja varajärjestelmän käyttäminen on jännittävää aivotyöskentelyä Joulu Suomen toimistolla ja jouluaattopukkipäivystyksen tärkeimpiä tehtäviä. Solmujen avaaminen saa aikaiseksi toimistolla onnistumisen kokemuksia. Tapani ”Punapartaa” avusti iltavuoroon tullut joulupukin sihteeri Tuija, jonka tehtävä oli informoida asiakkaita myös mahdollisista aikatauluviiveistä tekstiviestitse. Aikatauluviiveitä tulikin Kouvolan joulupukin reitillä osittain pimeydestä ja matkojen pituudesta, mutta myös joulupukkiesiintyjän hitaudesta johtuen.

Sipoon joulupukilla oli kovia haasteita joulupukin työn tekemisessä. Aatonaattoiltana Sipoon joulupukki soitti tuottaja Tapani ”Punaparralle” ja kertoi, ettei saakaan autoa jouluaatoksi. Sipoon pukki alkoi etsiä vuokra-autoa, mutta kun sen saaminen vaikutti mahdottomalta, järkkäsi ”Punaparta” Sipoon joulupukille auton tuttavansa autovuokraamosta. Autovuokraamon pitäjä puolestaan sai kiitokseksi ilmaisen joulupukkivierailun perheensä kotiin Espooseen. Ilmaisen joulupukin vierailun suoritti lähialueella toiminut Joulu Suomen uusi yli kaksimetrinen ja puolitoistasataakiloinen Hämeestä Espooseen keikkailemaan tullut ”Uruk-hai”-joulupukki. Keskiyön jälkeen, jouluaaton puolella Sipoon joulupukki sai vuokra-auton käyttöönsä. Sipoon pukin uudet haasteet jatkuivat jouluaattoaamuna, kun kävi ilmi, ettei hänellä ollut navigaattoria eikä hän löytäisi paikkoja ilman sellaista. Tuottaja Tapani ”Punaparta” rakensi varmuuden vuoksi jouluaattoaamupäivällä varajärjestelmän Sipoon reitille. Sipoon joulupukkikeikat olisi hätätilanteessa siirretty lähialueen 5-6 joulupukille ja näin kaikki joulupukin vierailut olisi saatu tehtyä ilman kohtuuttoman suuria heittoja aikataulussa. Sipoon joulupukki sai kuitenkin navigaattorin lainaksi siskoltaan ja pääsi reitilleen aikataulussa.

Kun Joulu Suomi toimi nyt ensimmäistä kertaa omassa toimistossaan, oli mahdollista luoda tilaan hieman enemmän joulutunnelmaa. Neuvottelutilaan laitettiin illaksi pieni pöytäjoulukuusi, kynttilöitä ja pipareita sekä lahjat joulupukeille. Tänä vuonna Joulu Suomi antoi lahjaksi jokaiselle Uudeltamaalta läheltä pääkaupunkiseutua toimistolle illalla joulupukkiasunsa palauttaneelle joulupukkiesiintyjälle mukaan pullon kuohu- tai punaviiniä. Uudellamaalla joulupukkien reitit kestivät usein muuta Suomea pidempään ja ensimmäiset joulupukit palauttivat asunsa iltakahdeksan ja yhdeksän välillä, viimeinen noin iltakymmenen aikaan. Asujen palautuksia vastaanotti joulupukin sihteeri Tuija. Asujen palautustilanteessa päällimmäisiä kuulumisia käytiin lävitse tuottaja ”Punaparran” kanssa, mutta samanaikaisesti oli vielä säätöjä menossa ainakin Kouvolan reitin aikatauluviiveiden vuoksi.

Iltakymmenen jälkeen alkoi viimeistenkin joulupukkien oma joulunvietto. Tuottaja Tapani ”Punaparta” ja pirkanmaalta pääkaupunkiseudulle tullut joulupukki aloittivat joulun vieton siirtymällä rauhallisiin joulutunnelmiin toimiston lähellä sijaitsevassa Kallion kirkossa jouluaaton keskiyön joulumusiikkikonsertissa.

Jouluaattona 2013 Joulu Suomi sai ennätykselliset lähes 600 jouluaattopukkitilausta eri puolilta Suomea. Suurin osa joulupukin vierailuista tehtiin Uudellamaalla. Normaalisti joulupukki pystyy tekemään jouluaattona viitisentoista keikkaa, paitsi maaseutukeikkoja sisältävällä reitillä vähemmän. Kokeneet joulupukit pystyvät pääkaupunkiseudun tiheämmillä alueille tekemään joskus enemmänkin keikkoja, mutta tällaisten reittien syntyminen on harvinaisempaa. Pienemmillä paikkakunnilla joulupukkitilausten määrä oli vähäisempi mm. Kuopiossa, Jyväskylässä, Porissa ja tänä vuonna myös Turussa, jossa joulupukkimäärää nostettiin yhdellä. Reittien tilausmäärän vaihdellessa eri puolilla Suomea ja satunnaisesti Uudellamaallakin, eivät Joulu Suomen 51 joulupukkia tehneet jouluaattona teoreettisesti maksimaalista mahdollista määrää joulupukin vierailuja.

Lähes 600 jouluaattoon mahtuu paljon tarinoita ja ihmisiä. Oma tarinansa ovat ne 51 joulupukkiesiintyjää, jotka tänä

jouluna tekivät joulupukin työtä. Suurin osa jouluaaton joulupukkiesiintyjistä oli amatöörejä ainakin siitä näkökulmasta, että jouluaattopukin töitä tehdään vain yhtenä päivänä vuodessa ja sehän nyt ei kenestäkään ainakaan vielä muutamassa vuodessa ammattilaista tee. Suurella osalla jouluaattopukkiesiintyjistä oli kuitenkin taustalla muuta esiintymiskokemusta tai kokemusta ihmisten kanssa asiakaspalvelussa, lasten tai opettamisen parissa. Joulu on heille erityisen tärkeä juhla. Joukkoon mahtuu mielenkiintoisia henkilöitä ja elämäntarinoita. Mutta käsitellään tällä kertaa jouluaaton viettoa perheissä, joissa joulupukit käyvät.

Useimmiten joulupukin vierailu tehdään perheeseen, jossa paikalla on ”ydinperhe” eli vanhemmat ja yhdestä kolmeen lasta. Usein paikalla on myös isovanhempi tai isovanhempia. Toisinaan paikalla voi olla kaksikin perhettä tai sukua enemmänkin, toisinaan kyseessä voi olla pienempi yksinhuoltajaperhe. Enimmäkseen joulutunnelma on katossa joulupukin saapuessa tai jännitys tiiviinä ilmassa. Tärkeimpänä yleisönä ovat tietenkin joulupukkiin vielä uskovat lapset, vaikka joulupukin vierailu luo joulun tunnelmaa usein kaiken ikäisille. Osa lapsista on ulospäin suuntautuvia ja osa ujompia tai hiljaisempia. Osa muuttuu hiljaisiksi vieraan joulupukin tullessa käymään lahjasäkin kanssa. Hetkihän on varsin jännittävä, varsinkin jos lapsella on ollut erityisen tärkeitä lahjatoiveita mielessä. Lapset saattavat myös olla väsyneitä päiväunien aikaan, illalla tai muuten vaan. Joissakin perheissä tunnelmat voivat olla maassa erilaisista syistä. Perheessä on saatettu riidellä juuri ennen joulupukin tuloa, perheessä voi olla avioeroprosessi menossa tai juuri takana. Joskus on käynyt niinkin, että toinen vanhemmista on kuollut joulun alla, kerran jopa viety jouluaattoaamuna sairaalaan. Alla seuraa joitakin tarinoita jouluaatolta 2013.

Eräs joulupukin tilaaja kiitteli joulupukista, joka tuli sovitusti ja soitti ennen tuloaan. Joulupukilla oli tilaajan mielestä hyvä joulupukinasukokonaisuus ja hän oli olemukseltaan rauhallinen, muisti lastenlasten nimet, kaiken kerrotun ja jopa päiväkodin remontin. Joulupukki joi maidon ja söi piparit. Joulupukin lähtiessä, perheen pikkutyttö kiirehti perään huutaen ”Tämä oli paras Joulu ikinä!”. Siinä herkesi hymy joulupukinkin suupieleen asiakkaan kertoman mukaan.

Keravalainen joulupukin tilaaja kiitteli myös joulupukista. Joulupukin porot olivat jääneet vähälumisuuden vuoksi Lahteen, jossa Taava -tontulla oli serkkuja. (Minneköhän lahtelaiset joulupukit muuten selittivät poronsa jättäneen?). Joulupukki oli tullut Keravan vierailupaikkaan tilaajan kertoman mukaan ajallaan ja oli hyvin informoitu perheen lapsista. Pukki jutteli paljon ja piti yllä keskustelua, kun lapsia hieman ujostutti. Aikuisetkin olivat tyytyväisiä joulupukin vierailuun ja halusivat saman joulupukin ensikin jouluksi.

Helsinkiläisellä joulupukilla sattui Helsingin Lehtisaaressa hauska tapahtuma. Vierailupaikassa ollut koira kävi joulupukin käteen kiinni ja ”tuhosi” joulupukin valkoisen käsineen. Koira ei ollut kuitenkaan vihainen, vaan leikkisä karvapäisen joulupukin nähtyään. Joulupukki leikki koiran kanssa ja rauhoitteli sitä sisään mennessään. Myöhemmin kadonnut valkoinen käsine löytyikin.

Myös porilaisella joulupukilla tapahtui hauska kommellus. Joulupukin lähtiessä vierailupaikasta, perheenisä kehotti lapset ikkunaan heiluttamaan pihasta lähtevälle joulupukille. Joulupukki kuiskasi isälle, että auto (ei siis reki) oli jätetty sovitusti pihaan, mutta asia ei haitannut isäntää. Kun joulupukki peruutti autoa omakotitalon pihasta tielle, jonka vieressä oli korkea näkyvyyttä haitannut aita, joulupukki yritti kuikoilla nähdäkseen paremmin ja samalla heilutteli toisella kädellä ikkunasta katsoville lapsille. Hyörinässä parran kuminauha jäi turvavyöhön kiinni ja parta repsahti leuan alapuolelle. Saattaa olla, että lapset eivät joulupukin parran putoamista kuitenkaan havainneet.


Hauhau-kilpailun voittaja

Useimmiten joulupukkiesiintyjille annetaan jouluaattona myönteistä palautetta paikan päällä joulupukin lähtiessä vierailupaikasta pois. Toisinaan tilaajat kiittelevät joulupukkia vielä jälkeenpäin tekstiviestitse. Joskus myönteistä palautetta lähetetään myös Joulu Suomen sähköpostiosoitteeseen. Palautteen saaminen sähköpostitse on Joulu Suomen toiminnassa tärkeää, koska vain tällöin meille voi muodostua jonkinlaista käsitystä uusien joulupukkiesiintyjien taidoista jouluaattona. Joulupukkien haukkuminen alkaa perinteiseen tapaan joulupäivänä tai viimeistään tapaninpäivänä sähköpostitse. Osa palautteesta käsittelee huonommin sujuneita joulupukin vierailuita ja myös tällainen palaute on erittäin tärkeää Joulu Suomen toiminnan kehittämiselle. Toisinaan Joulu Suomelle esitetään myös reklamaatioita, alennusvaatimuksia. Tänäkin vuonna niitä esitettiin muutamia, mikä on kuitenkin prosentuaalisesti aika vähäistä, keskimäärin noin yhden prosentin luokkaa.

Vuoden 2013 hauhau-champiooniksi nousi Kouvolan joulupukki. Kymenlaaksolaismies päätti ryhtyä joulupukiksi ja hakeutui ennen joulua Joulu Suomen palvelukseen. Kymenlaaksolaismies osallistui myös Joulu Suomen joulupukkikoulutusiltaan Helsingissä. Jouluaattona joulupukin sihteeri Susse varmisti Kouvolan joulupukin olevan reitillään ja asiat näyttivät alkaneen luultavasti hyvin. Kuitenkin iltapäivällä ilmeni, että Kouvolan joulupukki oli jäänyt aikataulusta jälkeen. Yksi osoitekin oli merkitty reittilistaan väärin ja aiheutti pitkän matkaa ylimääräistä ajoa iltapäivällä. Lähimmät joulupukit Kouvolasta olivat Lahdessa, joten Korvatunturin apuvoimien saanti paikalle ei vaikuttanut kovin mahdolliselta ja iltapäivän aikaan ei vielä toimistolla tiedetty saisiko Kouvolan joulupukki myöhemmin kirittyä aikatauluaan umpeen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Kouvolan joulupukin aikataulu venyi kohtuuttomasti aina vain enemmän ja enemmän iltaa kohti. Kolme iltapuolen asiakasta peruutti Joulu Suomen tilausehtojen mukaisesti ilmaiseksi eli ilman peruutusmaksua (yli tunnin myöhässä) joulupukin vierailun. Ilmeisesti kolmessa paikassa Kouvolan joulupukki vieraili reippaasti myöhässä ja näistä parissa viimeisessä myöhästymisaika oli parisen tuntia. Loppuillaksi Lahdesta apuun kyselty joulupukki oli jo menossa joulusaunaan joulupukkireittinsä päätyttyä ja Joulu Suomen toimistolla ei juuri muuta voitu tehdä kuin informoida asiakkaita joulupukin aikataulujen myöhästyessä. Kouvolan ensikertalaisen joulupukkiesiintyjän kyky selviytyä joulupukkireitistä aikataulussa todettiinkin ensimmäisen työpäivänsä jälkeen riittämättömäksi. Näin joskus käy. Asiakkaat Kouvolasta valittivat joulupukin myöhästymisestä sekä siitä, että ainakin yhdessä vierailupaikassa Kouvolan joulupukin parta valui kesken vierailun leuan alle ja hän sekoili myös lasten nimissä. Joulun jälkeen Kouvolan joulupukki uhkasi vielä Joulu Suomea vaatimalla palkkasaatavansa viranomaisten avulla, kun palkkaa ei näkynyt hänen tilillään päivänä, jota hän luuli tilipäiväksi. Kaikenlaista...

Muita alennusvaatimuksia tai valituksia kertyi tänä vuonna kaksi kappaletta yhdestä kuopiolaisjoulupukista, kaksi kappaletta yhdestä pohjoisempaa Jyväskylään keikkailemaan tulleesta joulupukista ja kaksi kappaletta Sipoon joulupukista sekä yksi reklamaatio Vantaalta, yksi Tampereelta ja yksi Keski-Uusimaalta.

Sipoon joulupukkia, jolle ongelmia oli kasaantunut enemmänkin, pidettiin liian hiljaisena ja vähäpuheisena. Sipoon joulupukin itsensä mielestä kaikki joulupukkivierailut menivät kohtalaisesti. Sipoon joulupukki onnistui lisäksi hajottamaan Joulu Suomen ensimmäisenä joulupukkina saappaanpäällisen tekoturkkitrimmauksen. Kaikenlaista... Emme vähentäneet rikkoontunutta saappaanpäällistä Sipoon joulupukin palkasta, vaan joulupukin sihteerit tulevat ompelemaan trimmauksen kuntoon joulukauden 2014 alussa muiden ompelutöiden ohessa.

Jyväskylässä ja Kuopiossa oli vaateliaan tuntuisia asiakkaita, joiden mielestä pari joulupukkia ei ollut riittävän puheliaita ja hyviä esiintymään. Jyväskylässä valitettiin siitä, että yksi joulupukki ei jakanut kaikkia lahjoja vaan ainoastaan yhden säkin. Näinhän Joulu Suomen joulupukkiesiintyjät yleensä tekevätkin tämän verkkosivuston mukaan. Samaiseen joulupukkiin petyttiin toisessa kodissa Jyväskylän seudulla, kun joulupukkiesiintyjä joutui käyttämään ”tonttujen tekemää lunttilappua” apunaan, jotta muistaisi lasten nimet ja harrastukset oikein. Perheenäiti valitti myös siitä, että joulupukki yritti saada lapsia laulamaan pukille, muttei onnistunut eikä osannut laulaa yksinkään.

Kuopiossa eräs asiakas teki reklamaation vasta reklamaatioajan päätyttyä. Asiakas ei halunnut maksaa joulupukin vierailusta lainkaan eikä aio enää koskaan tilata joulupukkia Joulu Suomen joulupukkipalvelusta. Asiakkaan mielestä joulupukki ei ollut vierailupaikassa riittävän pitkää aikaa eikä puhunut riittävästi. Joulupukki omasta mielestään vastaili kysymyksiin ja puhui lasten kanssa vähemmän, koska lapset olivat niin pieniä. Joulupukki oli ymmärtänyt asiakkaan vihjaavan vierailun loppuvaiheella, että vierailu on nyt suoritettu ja joulupukkiesiintyjä voisi siirtyä seuraavaan paikkaan. Toinen asiakasperhe valitti samaisesta joulupukista, ettei joulupukki muistanut lasten nimiä eikä puhunut lasten kanssa paljoa. Joulupukin itsensä mielestä vierailu meni normaalisti. Omasta mielestään hän keskusteli lasten kanssa, muttei välttämättä muistanut heidän nimiä.

Edellisten esimerkkien kaltaisten asioiden jälkipuiminen jatkuu Joulu Suomi yrityksessä usein vielä helmikuun alkupäivinä. Kun asiakas on tehnyt kirjallisesti (yleensä sähköpostitse) reklamaation eli alennusvaatimuksen, tiedustelemme joulupukilta kyseisen vierailun sujumista mikäli joulupukkiesiintyjä vielä muistaa vierailun riittävän hyvin. Tämän jälkeen Joulu Suomi tekee tiedoista arvion ja pääasiassa tilausehtoihin nojautuen antaa asiakkaalle alennusta tai päättää olla antamatta alennusta. Osa yllä olevista esimerkeistä tosin oli valituksia, palautetta huonosti onnistuneista vierailuista ja niihin ei sisältynyt alennusvaatimusta.

Asiakkaiden mielialojen vaihtelulla on vaikutusta siihen miten joulupukkivierailut koetaan. Esiintymisalalla ei yleensä ole ollut tapana antaa alennusta, jos esitykseen ei olla tyytyväisiä. Joulu Suomi antaa pääsääntöisesti alennusta vierailuista, joissa on tapahtunut jotain, joka oikeuttaa alennukseen Joulu Suomen tilausehtojen mukaan.


Ensi joulua odotellessa

Useilla joulupukeilla aikataulut olivat jouluaattona 2013 hieman tiukilla, vaikka kohtuuttomia, alennuksiin johtavia myöhästymisiä tapahtuikin vain muutama kappaletta sekä muutama varajärjestelmän käyttämiseen johtanutta aikatauluviivettä. Aikataulujen paikoittainen tiukkuus johtui pääasiassa siirtymisestä kahden tunnin aikavarausmoduleista yhden tunnin aikavarausmoduleihin. Kun joulupukkitilaukset aiemmin tehtiin kahden tunnin aikahaarukoihin, oli reittien rakentamisessa enemmän liikkumavaraa, kun vierailupaikkojen järjestämiseksi logistisesti toimivampaan järjestykseen kohteita voitiin liikutella kahden tunnin sisällä. Yhden tunnin aikamoduleihin siirtyminen oli tilaajaystävällinen ratkaisu, mutta johti tavallista useammin edestakaiseen liikkumiseen joillakin reiteillä, kun kohteiden järjestystä voitiin liikutella vain minimaalisesti yhden tunnin sisällä. Ensi jouluna siirrymme tästä virheuudistuksesta oppineena takaisin kahden tunnin aikamoduleihin kahta viimeistä aikamodulia lukuunottamatta. Varaukset tullaan tekemään jouluaatoksi 2014 siis todennäköisesti seuraaviin aikamoduleihin: 11-13, 13-15, 15-17, 17-19, 19-20, 20-21. Viimeiset kaksi tuntia jaetaan omiin moduleihinsa, koska ajankohta 20-21 on vain harvempien tilaajien suosiossa. Meille on tärkeää pitää jouluaaton ohjelmaa suunnittelevat perheenäidit kuitenkin jatkossakin tyytyväisinä. Pyrimme jatkossa ilmoittamaan aikaisemmin joulupukin

tarkemman tuloajan tekstiviestitse. Käytännössä tämä toteutunee lisäämällä resursseja joulupukkireittien tekoon ja päättämällä jouluaattopukin tilausaika yhtä päivää aiemmin (eli jouluaattopukin viimeinen tilauspäivä jouluaatoksi 2014 olisi todennäköisesti 18.12.2014).

Joulu Suomen toimintaa tullaan jatkossa kehittämään sekä yrityksille suunnatussa toiminnassa ennen jouluaattoa, että yksityiskoteihin suuntautuvassa toiminnassa jouluaattona. Joitakin vanhoja kehityshankkeita ei vielä saatu jouluaatoksi 2013 kehitettyä. Eräs näistä oli verkkopankkimaksumahdollisuus internet-tilauksen yhteydessä. Ehkäpä joulukaudella 2014 se jo toimii. Markettijoulupukkien asuihin ja ennen kaikkea partoihin ja peruukkeihin on tarkoitus tehdä huomattavia

panostuksia. Suunnitelmissa on jakkihärän tai ihmisen hiuksista tehtyjen kalliiden ja erittäin aidon näköisten peruukkien ja partojen hankkimisia. Myös jouluaattopukkien asuja päivitellään pikkuhiljaa. Joulukaudelle 2014 hankittaneen ainakin lisää kangastekovatsoja, keppejä, parempia joulupukin vöitä, lisää lapikaspareja ja hansikkaita.

Kiitos työstänne ja panostuksestanne joulukaudella 2013 joulupukin sihteerit Susse ja Tuija, markettijoulupukit ja kaikki jouluaattopukit! Kiitokset yhteistyöstä yritysasiakkaillemme ja jouluaattoasiakkaillemme! Mukavaa alkanutta vuotta 2014! Joulukaudella 2014 palaamme jälleen ja tälle internetsivustolle ilmestyy uusia päivityksiä myöhemmin syksyllä. Muistutan vielä, että ympäri vuoden on mahdollista tilata markettijoulupukkejamme yritysten tapahtumiin.


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 1. helmikuuta 2014.