Joulu Suomi valloitti Suomen - joulukauden 2012 kertomus

 Joulu Suomen joulupukkipalvelu ponnisti jouluaattona 2012 maantieteellisesti erittäin laajalla alueella Suomessa toimivaksi joulupukkipalveluksi. Ponnistelu oli yhtä kova kuin Joulu Suomen joulupukkipalvelua perustettaessa vuonna 2009. Vuodesta 2009 joulupukkien määrä jouluaattona onkin lähes kaksinkertaistunut. Myöskin toiminta joulukaudella ennen jouluaattoa on moninkertaistunut.

Jouluaattona 2012 Joulu Suomen joulupukit toimivat virallisesti 20 paikkakunnalla, joista uusia olivat Jyväskylä, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Pori, Riihimäki, Tuusula, Vaasa ja Vihti. Paikkakuntia, joissa jouluaattotoimintaa jatkettiin olivat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Kauniainen, Lahti, Tampere, Turku, Valkeakoski ja Vantaa. Epävirallisesti Joulu Suomen joulupukit vierailivat varsinaisen toimintapaikkakunnan lähiseudulla matkalisää vastaan Hämeenlinnassa, Tampereella ja Turussa. Jouluaattona 2012 Joulu Suomi työllisti noin 50 joulupukkia. Eniten joulupukkeja työskenteli Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla. Joillakin uusilla paikkakunnilla toimintaa aloiteltiin yhden joulupukin voimin. Joulu Suomen jouluaattopukkitilaajien määrä kasvoi vuodesta 2011 lähes 40%. Kasvuvauhti oli nopeinta sitten Joulu Suomen joulupukkipalvelun perustamisen.

Joulukauden 2012 toiminta alkoi marraskuun puolivälissä lauantaina 17.11.2012. Yhteensä kuusi joulupukkia esiintyi kauppakeskuksissa, marketeissa, yritysten ja yliopiston pikkujouluissa ja englanninkielisessä päiväkodissa joulukaudella ennen joulua. Joulu Suomen tavaratalopukit olivat kokeneempia joulupukkiesiintyjiä, iältään alle neljästäkymmenestä yli seitsemäänkymmeneen vuoteen. Heillä oli käytössään paremmat joulupukinasukokonaisuudet ja laadukkaammat joulupukin parrat, joiden viikset kiinnitetään viiksiliimalla. Osa esiintymisistä lähinnä yritysten tapahtumissa toteutettiin englanninkielellä yleisön ollessa kansainvälistä.


Copyright 2019 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Joulupukin kirjettä tilattiin joulukaudella 2012 tavallista enemmän. Vaikka Joulu Suomen joulupukin kirje onkin vain suomenkielinen, sitä tilattiin ulkomaille, Irlantiin asti. Joulu Suomen joulupukin kirje poikkeaa useimmista muista tarjolla olevista joulupukin kirjeistä pitäen sisällään enemmän tarinaa. Joulupukilta kyseltiin myös kuulumisia tekstiviestitse aiempien vuosien tapaan melko vähän.


Joulupukkien rekrytointi

Joulupukkien rekrytointi aloitettiin jo lokakuussa. Alkuvaiheessa etsittiin muutamaa uutta kokenutta joulupukkia toimimaan joulupukkeina marketeissa ja kauppakeskuksissa. Jouluaattopukiksi aikovat lähettivät työhakemuksiaan marras- joulukuussa. Jouluaattopukkien työhaastattelut aloitettiin jo marraskuun puolella. Rekrytointiin toi lisähaastetta maantieteellisen toiminta-alueen laajuus. Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan joulupukit tulevat työhaastatteluun yleensä Korvatunturin Helsingin toimistoon, mutta kauempana olevien paikkakuntien joulupukkeja haastatellaan paikan päällä, useimmiten kirjastojen kahviloissa tai muissa kahviloissa.

Allekirjoittanut Joulu Suomen tuottaja kävi haastattelemassa joulupukit paikan päällä eri paikkakunnilla. Uusien joulupukkien haastatteleminen livenä paikan päällä on tärkeää jouluaaton toiminnassa, jossa joulupukit esiintyvät lapsiperheiden kodeissa. Livenä tapahtuvassa haastattelussa nähdään mm. onko joulupukki aivan liian nuoren näköinen täysi-ikäisyydestä huolimatta ja miten hän muuten istuisi joulupukin rooliin. Haastatteluprosessissa saatetaan selvitellä myös joulupukin aikataulussa pysymistä, navigointikykyä ja mahdollisia luonteenhäiriöitä vaihtelevilla metodeilla. Joulukaudella 2012 yksi joulupukki karsiutui joulupukkien joukosta pois hänen tullessa haastatteluun huomattavasti myöhässä ilmeisesti huumaavien aineiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena.

Etäisyyksien vuoksi haastattelumatkoihin kului aikaa. Joulukuun kovat pakkaset osuivat Tampereen ja Porin haastattelupäivälle sekä Jyväskylän ja Kuopion haastattelupäivälle. Tuottajan käytössä olleen 1980-luvun lopun Fiatin lämmityslaite oli mennyt rikki. Matkat olivatkin joulukuun pakkasilla kylmää kyytiä, eikä autoa voinut viedä huoltoonkaan päivittäisten reissujen vuoksi. Erityisen kylmää oli matkalla itsenäisyyspäivän vastaisena yönä Kuopiosta pääkaupunkiseudulle päin auton sammuessa pimeälle maantielle puolen yön aikaan Mikkelin pohjoispuolella. Syynä tähän oli bensamittarin jäätyminen, minkä johdosta bensan loppumista ei pystynyt huomaamaan. Apuun tuli mikkeliläinen joulupukki ystävänsä kanssa tuomaan bensaa kanisterilla. Myöhemmin kyseinen mikkeliläinen joulupukki lähti jouluaattona joulupukkikeikoille pääkaupunkiseudulle, Vantaalle.

Monet Joulu Suomen joulupukeista olivat Joulu Suomen vanhoja joulupukkeja, joista osa oli Joulu Suomen palveluksessa jo neljättä joulua peräkkäin. Myös osa uusista joulupukeista oli toiminut joulupukkina aiemminkin – joko toisissa joulupukkipalveluissa tai yksityisinä joulupukkeina. Joulukaudella 2012 Joulu Suomi sai pääsääntöisesti aiempia vuosia enemmän hakemuksia joulupukkiesiintyjiksi. Alueellisia eroja oli jonkin verran. Hakijoita oli tavallista enemmän mm. Tampereella ja Lahdessa ja uusista paikkakunnista erityisesti Porissa oli melko hyvin hakijoita. Joulukaudella 2012 heikommin joulupukiksi hakijoita löytyi mm. Hämeenlinnasta, Hyvinkäältä ja Riihimäeltä, joihin joulupukit tulivatkin muilta paikkakunnilta. Vaasassa joulupukin tehtäviin ei löytynyt yhtään työnhakijaa, mutta Vaasaan lähti joulupukiksi lähistöltä Joulu Suomen vanha, aiemmin muualla työskennellyt joulupukki.

Joulu Suomen joulupukit olivat koko Suomessa aikuisia miehiä, iältään n. kahdestakymmenestä yli seitsemäänkymmeneen vuotiaita. Vuonna 2012 jouluaattopukkienkin joukossa oli aiempaa enemmän kokeneita esiintyjiä. Taustoiltaan Joulu Suomen joulupukkeina toimi mm. harrastaja- ja ammattinäyttelijöitäkin, ammattitaikureita, luokanopettajia, elokuva- ja televisioalan ammattilaisia, taksikuskeja, kiinteistönhoitajia, eläkeläisiä, korkeakouluopiskelijoita ja eri alojen yrittäjiä. Joulupukkien keski-ikä nousi edellisestä vuodesta. Joulu Suomen joulupukkien keski-ikä joulukaudella 2012 oli noin 37 vuotta. Iäkkäimpiä olivat ennen jouluaattoa marketeissa ja kauppakeskuksissa toimivat joulupukit, joiden keski-ikä oli 56 vuotta ja Helsingin jouluaattopukit joiden keski-ikä jouluaattona 2012 oli 57 vuotta. Helsingin jouluaattopukkien keski-ikää nosti Joulu Suomen ainoan jalkapukin ”viran” lakkauttaminen. Aiempina kolmena jouluna Helsingin keskustan alueella on ollut polkupyörällä liikkuva jonkin verran nuorempi joulupukki, mutta vuodesta 2012 myös Helsingin keskustan joulupukin tehtäviin alettiin tarvita autoa. Tässä kävikin hyvä tuuri siinä mielessä, että sankka lumisade jouluaattona 2012 olisi huomattavasti vaikeuttanut ja hidastanut jalan tai polkupyörällä kulkevan joulupukin työtä Helsingin keskustassa.

Joulu Suomen uusia joulupukkeja koulutettiin joulupukkikoulutusilloissa, joita järjestettiin vuonna 2012 kaksi Helsingissä ja yksi Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Lisäksi Joulu Suomi oli teettänyt käyttöönsä joulupukkikoulutus- DVD:n, jota hyödynnettiin muutaman joulupukin etäkoulutuksessa.


Sankka lumisade pääkaupunkiseudulla

Vuoden 2012 jouluaatto jää Joulu Suomen historiaan ennätyksellisen lumisateen jouluna pääkaupunkiseudulla. Pakkaslunta satoi paikoin jopa lähelle 20 senttimetriä pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla. Koska lunta tuli paljon ja nopeasti, lumiaurat eivät ehtineet puhdistaa kaikkia ajoteitä. Joulupukkien työ hidastui ja aikatauluongelmia syntyi. Toisaalta Joulu Suomen aiempina jouluina kehitetty varajärjestelmä oli nyt ensimmäistä kertaa kunnon koetuksella sitten 2009 jouluaaton ja osoittautui toimivaksi. Kuulimme pääkaupunkiseudulla tarinoita yksityisistä joulupukeista, jotka olivat jopa 2-3 tuntia myöhässä jouluaattona 2012, mutta Joulu Suomen joulupukkien aikatauluissa ei ollut yhtään yli tunnin myöhästymistä.

Yhtä Turusta pääkaupunkiseudulle, Kirkkonummelle tulossa ollutta joulupukkia ei tavoitettu jouluaaton alla ja kyseinen pukki tekikin sitten jouluaattona oharit. Korvatunturin Helsingin toimistolta lähti liikenteeseen aamupäivällä toimistolle päivystämään tullut varajoulupukki, joka lähti Kirkkonummelle joulupukiksi. Kirkkonummella Joulu Suomella oli ensimmäisenä virallisena toimintavuotenaan kaksi joulupukkia, joiden aikataulut olivat koetuksella lumisateen vuoksi. Teitä oli auraamatta ja aina ei nähnyt ojan ja tien rajaakaan. Toinen Kirkkonummen joulupukeista ajoi ojaan heti toisen joulupukkivierailunsa jälkeen. Joulupukki soitti perheeseen, jossa hän oli aiemmin käynyt ja parinkymmenen minuutin kuluttua avulias naapuri tuli vetämään joulupukin auton traktorilla ojasta. Joulupukkien autoja myös sammui pääkaupunkiseudulla ja ainakin kerran jouduttiin turvautumaan hinaajan apuun.

Joulu Suomen joulupukkipalvelun varajärjestelmää käytettiin kymmenkunta kertaa jouluaattona 2012. Jos joulupukki jää jälkeen aikataulustaan yli puoli tuntia, hän ilmoittaa siitä Joulu Suomen toimistolle, joka tiedon saatuaan alkaa informoimaan asiasta paria seuraavaa asiakasperhettä ja alkaa myöskin selvittämään miten aikataulu saataisiin korjattua. Joulu Suomen n. 50 joulupukista arviolta kymmenkunta jäi aikataulustaan jälkeen pahimmillaan yli puoli tuntia ja näistä suurin osa tapahtui lumikaaoksen vaivaamalla pääkaupunkiseudun alueella. Joulu Suomen varajärjestelmässä hyvin aikataulussaan pysyvä tai väljemmän aikataulun omaava joulupukki saa tehtäväkseen hoitaa ylimääräisenä paikkana useimmiten naapuripiiriltä yhden keikan välistä, jotta aikataulussaan jälkeen jäänyt joulupukki pysyisi aikataulussa. Näin vältetään se, ettei osa huono-onnisemmista joulupukeista jäisi aivan kohtuuttoman paljon aikataulustaan jälkeen esimerkiksi vuoden 2012 kaltaisten lumisateiden tai poissaolojen sattuessa alueelle.

Joulu Suomen toimistolla Helsingissä oli joulukaudella 2012 ensimmäistä kertaa kaksi projektisihteeriä työssä samanaikaisesti koko joulukuun ajan ja osittain jo marraskuussakin. Lisäksi toimistolla työskenteli ympäri maata rekrytointia ja organisointia hoitanut allekirjoittanut Joulu Suomen tuottaja. Kahden projektisihteerin, Petran ja Susannen samanaikainen työskentely helpotti huomattavasti jouluaattopukkitilausten vastaanottamista puhelimitse. Enemmän ongelmia tuli yhtenä tilauspäivänä 11.joulukuuta, jolloin toinen projektisihteeri oli sairaana ja toinen muiden velvollisuuksien vuoksi poissa. Apuun tulikin seuraavana päivänä sijaisprojektisihteeriksi Meira-tonttu.

Vuonna 2012 vanhoilla asiakkailla oli ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä jouluaattopukkitilaus myös sähköpostitse, jota tapaa käyttivätkin kymmenet asiakkaat. Johtuen aiempien vuosien luottotappioista, Joulu Suomi tarkisti perintätoimistonsa neuvosta ensimmäistä kertaa kaikkien uusien yksityisasiakkaiden luottotiedot. Luottotietojen tarkistusvaiheessa löytyi ainoastaan joitakin asiakkaita, jotka olivat narranneet luottotietojensa olevan kunnossa, vaikka ne tosiasiassa olivatkin enemmän tai vähemmän rapakunnossa. Luottotietojen tarkistamisesta syntyi jonkin verran vaivaa ja kulua, mutta toivottavasti kuitenkin selvästi vähemmän kulua kuin mitä aiempien vuosien luottotappioista on päässyt syntymään.

Joulu Suomi oli jälleen paljolti esillä suomalaisissa medioissa. Erityisesti jouluaattopukkitoiminta kiinnosti medioita. Joulu Suomesta tehtiin radiohaastatteluja ja monia lehtijuttuja. Medioiden kiinnostus toi mukanaan myös ikäviä lieveilmiöitä, kun toimittajia tuntuivat kiinnostavan välillä joulun ja joulupukin sijasta enemmänkin raha-asiat ja yrityksen tilausehdot. Sanomalehti Keskisuomalainen ja Talouselämä -lehti olivat tehneet lehtijutut Joulu Suomen tilausehdoista niitä hieman muunnelleen siten, että asioiden merkitys myös muuttui. Näissä lehtijutuissa korostettiin mm. alennusta, jota voi pyytää alkoholin vaikutuksen alaisena toimivasta joulupukista. Lisäksi Keskisuomalainen piti lehtijutussaan isoa numeroa siitä kuuluuko joulupukin olla aidon näköinen. Nämä lehdet eivät olleet lukeneet kovin tarkkaan Joulu Suomen tilausehtoja eivätkä olleet missään yhteydessä Joulu Suomeen. Jos lehdet olisivat kyselleet asioista tarkemmin, olisi käynyt ilmi, että Joulu Suomen joulupukit asuineen ovat alan ohjelmatoimiston, Joulu Suomen mielestä joulupukin näköisiä. Lisäksi olisi käynyt ilmi, että alkoholin vaikutuksen alaisena työskentelevä joulupukki on Joulu Suomen historiassa melkoinen harvinaisuus. Yrityksillä täytyy olla jonkinlaiset tilausehdot, koska kaikki ihmiset eivät ole rehellisiä eivätkä maksuaikeissa. Vain yhtenä päivänä vuodessa toimivan yrityksen täytyy suojata toimintansa pienenkin ihmisjoukon aggressioilta tilausehdoilla, jotta joulupukkipalvelun hinnat voitaisiin pitää kohtuullisina ja joulupukkien palkkataso korkeana. Joulu Suomi teki Sanomalehti Keskisuomalaisen ja Talouselämä-lehden harhaanjohtaviksi katsomistaan lehtijutuista kantelun Julkisen sanan neuvostoon.

Joulu Suomi mainostaa toimintaansa paljon sanomalehdissä. Mainosbudjetistasuurin osa käytetään sanomalehtimainontaan. Vuonna 2012 Joulu Suomi mainosti toimintaansa kuvallisilla neliväri-ilmoituksilla Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, Turun Sanomissa, Etelä-Suomen Sanomissa, Hämeen Sanomissa, Aamuposti-lehdessä (Hyvinkäällä ja Riihimäellä), Keskisuomalaisessa, Savon Sanomissa, Kouvolan Sanomissa, Pohjalaisessa, Satakunnan Sanomissa ja Valkeakosken Sanomissa. Joulu Suomi markkinoi toimintaansa myös mm. asiakaskirjeellä ja internetissä. Joulu Suomen internetsivustolla www.joulupukkeja.fi tehtiin vuonna 2012 42.438 näyttökertaa. Vuoden vilkkain päivä oli maanantai 17.12.2012, jolloin sivun näyttökertoja oli yhteensä 2652.


Kohti joulukautta 2013

Joulu Suomen toiminta lähti käyntiin ja tasaiseen kasvuun, kun allekirjoittanut tuottaja mietti taloudellisen taantuman koetellessa Suomea loppukesällä 2009 pienen sivubisneksen käynnistämistä elokuva- ja videotuotantoyhtiön toimistolla. Kokemukset yksityisenä joulupukkina toimimisesta olivat olleet hyviä ja ajatus oli muutaman joulupukin, ehkä kymmenen joulupukin pestaamisesta työhön pääkaupunkiseudulle jouluaattona 2009. Kun jouluaattoa kohti mentiin, jouluaattona Joulu Suomi työllistikin lähes 30 henkilöä pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Nyt Joulu Suomen joulupukkipalvelusta on tullut tunnettu joulupukkipalvelu. Jouluaattona 2012 lähes jokainen Joulu Suomen joulupukinasu oli käytössä ja joulukaudelle 2013 tullaan hankkimaan merkittävissä määrin uusia joulupukin asuja ensimmäistä kertaa joulukauden 2010 jälkeen. Vuosien varrella asuja on myös paranneltu. Pääkaupunkiseudun joulupukeilla on puhallettavien tekomahojen sijasta nykyisin hyvin istuvat kangastekomahat ja yleensä myös joulupukin kepit. Marketeissa ja kauppakeskuksissa toimivilla joulupukeilla on myös paremmat parrat ja peruukit viiksiliimoineen ja kulmakarva-aineineen asukokonaisuuksien arvon ollessa saappaineen usein yli 500 euroa. Tulevia jouluja varten Joulu Suomi aikoo hankkia lisää laadukkaampia joulupukin saappaita, laadukkaampia vöitä, keppejä ja kangastekomahoja. Mietinnässä on myöskin joulupukin muistikirjojen hankkiminen kaikille joulupukeille. Tällä hetkellä kaikki joulupukit eivät käytä kovin paljoa tietoja, joita asiakkaat antavat lapsistaan tilausta tehdessään emmekä tietojen käyttämistä asiakkaille lupaakaan, vaan annamme joulupukkiesiintyjille hieman vapautta esiintymisensä suhteen. Joulupukin muistikirjan yleinen käyttöönotto muuttaisi tätä käytäntöä luonnollisesti.

Joulu Suomen on tarkoitus jatkaa jouluaattona 2013 toimintaa kaikilla nykyisillä paikkakunnilla ja lisäksi mahdollisesti laajentaa toimintaa maantieteellisesti vielä jonkin verran. Monilla uusilla paikkakunnilla, kuten Vaasassa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Valkeakoskella (yhden vuoden tauon jälkeen) Joulu Suomen toiminta oli taloudellisesti tappiollista, mutta tilanteen uskotaan parantuvan näillä paikkakunnilla, kun toiminta vakiintuu. Joulupukkien määrän kasvaessa myös organisaatio kasvaa ja se tuo palvelun tuottamiseen monia etuja, kuten toimivan varamiesjärjestelmän.

Kysynnän vuoksi Joulu Suomen joulupukkipalvelu tulee kasvattamaan ennen joulua tapahtuvaa kauppakeskus- ja markettijoulupukkitoimintaa myös siten, että näitä esiintymisiä hoitavien joulupukkien määrä on joulukaudella 2013 varmasti suurempi.

Tietotekniikan ja teknologian käyttöä aiotaan kehittää Joulu Suomen toiminnassa. Mahdollisesti, mikäli budjetti sallii, joulupukki voitaisiin tilata vuonna 2013 verkkopankkimaksulla, jolloin luottotietoja ei enää tarvitsisi myöskään tarkistaa. Jo nyt hyvin toimivaa joulupukkien reittijärjestelmää aiotaan kehittää ja tämä johtaisi siihen, että asiakkaat voisivat saada aiempaa aikaisemmin tietoonsa joulupukin tarkemman tuloajan. Merkittävä ja asiakasystävällinen muutos joulukaudella 2013 tulee olemaan siirtyminen nykyisistä 2 tunnin varausaikamoduleista 1 tunnin varausaikamoduleihin, minkä kehittynyt reittien suunnittelujärjestelmämme ja taitomme yhdistettynä suureen joulupukkimäärään nyt mahdollistaa. Tulevaisuuden varalle – ei siis vielä jouluksi 2013 – Joulu Suomella on myös visio ottaa käyttöönsä uutta teknologiaa, joka mahdollistaa joulupukkien ja heidän aikataulujen seuraamisen reaaliaikaisesti navigointijärjestelmällä. Mahdollisesti jo jouluaattona 2014 Joulu Suomen toimisto saattaa hyvinkin näyttää kuin komentokeskukselta taulunäyttöineen, jotka näyttävät joulupukkien liikkumisen reaaliaikaisesti toiminta-alueillaan.

Näin olemme siis innoissamme siirtymässä kohti tulevia joulukausia. Joulu Suomi toivottaa kaikille asiakkailleen ja joulupukeilleen oikein hyvää ja onnistunutta alkanutta vuotta 2013!


- Joulu Suomen tuottaja Tapani ”Punaparta”, 6. helmikuuta 2013.