Jälkikatsaus vuoteen 2021: Joulupukin paluu

 Joulukauden 2022 lähestyessä palaamme vielä tässä kohtaa vuoden 2021 tunnelmiin. Toinen koronavuosi koetteli jälleen Joulu Suomen toimintaa, mutta joulukaudella toiminta alkoi jo elpyä kohti normaalia.

Pääsiäisen aikaan painottuva maskottitoiminta vuonna 2021 oli lähes olematonta. Pääsiäispupu vieraili parissa päiväkodissa ja yhdessä palvelukodissa. Kaikki pääsiäispupuvierailut toteutettiin pihamaalla. Erityisesti lapset olivat innokkaita Pääsiäispupun kohtaamisesta. Yhdessä päiväkodissa Pääsiäispupu piilotti päiväkodin piha-alueelle lahjapusseja päiväkodin ryhmille, jotka lähtivät etsimään niitä Pääsiäispupun lähtiessä takaisin Pääsiäisvuorelle. Kotipihavierailuita Pääsiäispupu teki vain yhden Espoossa ja Pääsiäispupun kotipihavierailut päättyivätkin ainakin tällä erää toiseen koronakevääseen 2021. Ismo-koiran ja Misu-katin koronavapaat jatkuivat koko vuoden 2021 ajan.

Koronarajoitusten hellittäminen vuoden 2021 loppupuoliskolla antoi Joulupukille mahdollisuuden tulla etelään tapaamaan lapsia ja aikuisiakin enemmissä määrin. Joulupukkien tilausmäärät yrityksiin ja tapahtumiin palasivat joulukaudella 2021 lähes normaalille tasolle. Kaikkiaan 12 Joulu Suomen ammattilaisjoulupukkia keikkaili joulukaudella 2021 marras-joulukuussa tehden vierailuja mm. kauppakeskuksissa, marketeissa, ravintoloissa, tavarataloissa, hotellissa, rautatieasemalla ja pikkujouluissa. Joulupukin kohtaamisissa oli monesti tavallista enemmän tunnelmaa ja odotusta ilmassa. Tapahtumia, lastentapahtumia ja joulupukkeja on korona-aikana nähty aika vähän. Sitäkin enemmän Joulupukin paluu ilahdutti ihmisiä.


 
 


 

 

  Copyright 2022 Joulu Suomi

 
Tehty Macilla

Joulu Suomi

Youtubessa:

Koronatilanteen paheneminen joulua kohti mentäessä vaikutti negatiivisesti Joulu Suomen toimintaan. Uusien yritystilausten määrä väheni ja sairaspoissaolot toivat haasteita yrityskeikoilla. Kolme Joulu Suomen yritysjoulupukkia sairastui joulupukkien ruuhka-aikaan, mutta eivät kuitenkaan onneksi koronaan. Joulu Suomi sai paikattua joulupukkien poissaolot. Joulu Suomen yrityskeikkojen toteutumisprosentti on edelleen hämmästyttävät 100% toiminnan alkamisvuodesta 2009 lähtien. Joulu Suomen joulupukeista monet käyttivät edelleen kasvomaskeja joulukaudella 2021 ja tietoomme ei ole tullut edelleenkään yhtään tapausta, jossa Joulu Suomen joulupukkiesiintyjä olisi saanut koronavirustartunnan joulupukkikeikalta.

Koronatilanteen paheneminen joulua kohti mentäessä jarrutti voimakkaasti joulupukkitilausten sisääntuloa. Yritystilauksia ei tullut enää lisää, mutta erityisesti negatiivinen muutos näkyi jouluaattopukkien tilausmäärissä. Yksityiset tilaajat alkoivat epäröidä joulupukin tilaamista ennen jouluaattoa ja monet myös peruuttivat jouluaattopukkitilauksensa. Jouluaattopukkien tilausmäärä nousi silti reippaasti kohti normaalia, n. +155% kaikkein aikojen pohjilta vuodesta 2020. Jouluaattopukkitilausmäärän osalta joulu 2021 oli yrityksen historian toiseksi huonoin, jääden reippaasti jopa aloitusvuodesta 2009. Jouluaattopukkien kokonaistilausmäärä oli vain 47% vuoden 2019 jouluaattopukkien tilausmäärästä.

Jouluaatoksi rekrytoitiin joulupukkeja tarpeen mukaan. Jouluaattopukkien kokonaismääräksi joulukaudella tuli 21, joista yksi sairastui jouluaattona kesken päivän. Koronajouluna 2021 Joulu Suomea piinasivat sekä asiakaspula, että joulupukkipula. Koska toiminta-alueemme on laaja, oli näillä pulilla hyvin paljon vaihtelua alueittain. Asiakaspula näkyi konkreettisemmin Pirkanmaalla, Pohjois-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Mikkelin seudulla, millä alueilla joulupukeilla oli päivän kalentereissa enemmän väljyyttä. Monilla Joulu Suomen joulupukeilla jouluaattoreittien maantieteellinen alue jouluna 2021 oli edelleen poikkeuksellisen laaja. Toimintapaikkakuntia oli 61, mutta tilausmäärät eivät olleet samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa, mistä johtuen pidempi joulupukin työpäivä ja isompi keikkamäärä täytyi haravoida laajemmalta alueelta.

Joulupukkipula iski pahiten Turun seudulle, Porin seudulle ja Kymenlaaksoon. Turun seudulle lähti yksi joulupukki Tampereelta, Porin seudulle Etelä-Pohjanmaalta ja Kymenlaaksoon Lahdesta. Paikallisista jouluaattopulista huolimatta Joulu Suomi sai hoidettua lähes kaikki joulupukkivierailut. Ainoastaan yksi joulupukinvierailu jouduttiin perumaan ennen jouluaattoa Kymenlaaksossa Kotkassa Joulu Suomen toimesta joulupukkipulan vuoksi ja sillekin vierailulle Joulu Suomi yritti järjestää tilalle yksityistä joulupukkia. Keski-Uudellamaalla tapahtunut sairastapaus kesken jouluaattoa, reitin alkupuolella johti kolmeen joulupukin vierailun peruutukseen, mutta suurimman osan sairastuneen joulupukin keikoista saivat tehtyä Joulu Suomen naapuripiirien joulupukit toimistolta johdetun varajärjestelmän ansiosta.

Koronaepidemia saattoi näyttäytyä joulupukin vierailuilla varovaisuutena. Suurin osa Joulu Suomen joulupukeista käytti joulupukin vierailuilla kasvomaskeja. Pieni osa - yllättävän pieni - joulupukin vierailuista tehtiin jouluaattona asiakkaan toiveesta ulkona, esim. omakotitalon pihassa. Muutama asiakasta erityisesti toivoi jouluaattopukkitilauksessaan, ettei joulupukilla olisi kasvomaskia.

Joulukaudella 2021 Joulu Suomella oli 61 jouluaattopukkitoimintapaikkakuntaa, joilla kaikilla on tarkoitus jatkaa toimintaa myös joulukaudella 2022 korona-ajan haasteista huolimatta. Joulukauden 2021 alla Joulu Suomi lopetti jouluaattopukkitoiminnan 10 paikkakunnalla, joilla jouluaattopukkien tilausmäärät olivat heikentyneet viime vuosina jo ennen koronaa - tai olleet heikkoja alusta pitäen eivätkä koskaan nousseet kannattavalle tasolle: Uudellamaalla Lohjalla, Karkkilassa, Siuntiossa, Askolassa, Pukkilassa, Myrskylässä ja Pornaisissa sekä Jyväskylän seudulla Jyväskylässä, Muuramessa ja Toivakassa. Joulukaudella 2020 Joulu Suomi lähti vielä tarjoamaan jouluaattopukkeja 71 eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Joulukaudella 2021 Joulu Suomi tarjosi myös Joulupukin kirjeitä: käsinkirjoitettuja Luksus Joulupukin Kirjeitä sekä painossa teetettyjä perinteisiä Joulupukin Kirjeitä. Joulupukin kirjetilausten määrä laski huippuvuodesta 2020, kun vuonna 2021 edellisvuotta useammat ihmiset halusivat kuitenkin tilata aidon ihkaelävän Joulupukin vierailulle kotiinsa.

Marko-joulupukki oli toinen Varsinais-Suomessa jouluaattona pukkeilleista Joulu Suomen joulupukeista. Marko toimi sekä Turun seudun itä-puoliskolla, että Salossa jouluaattona. Marko-joulupukki kirjoitti seikkaperäisesti jouluaaton kuulumisensa Joulu Suomen toimistolle seuraavasti:

"Kaikkiaan joulupukkityö meni kohtuullisen hyvin, ainakin jo paremmin kuin aloittelijana viime jouluna 2021. Harjaantumista minulla silti on yhä. Aikataulu oli nyt hyvin sopiva, moniin paikkoin ehdin melko tarkalleen sovittuna aikana. Tapaan kai jäädä melko pitkäksi ajaksi vierailukohteisiin mutta en ylettömän pitkäksi ajaksi, se saattaa aiheuttaa myöhästymistä mutta sanotusti monissa kohteissa en useaa minuuttia ollut aikataulu piti varsin hyvin, viimeistä kohdetta jonkin verran etsin. Sieltä tosin ei ollut enää kiire mihinkään, koska oli viimeinen kohde. Myös harhaan ajoja ei kummemmin sattunut, ekan kohteen reittiä epäilin ajaessani oliko oikea mutta myös lähdin aikaisin noin tuntia ennen määräaikaa, joten tämä ei aiheuttanut suurta harha-ajoa (n 10 km moottoritiellä?) eikä aikataulusta pettämistä ja sain myös aikataulua kiinni. Eräässä kohteessa riitti pelkkä pistäytyminen portailla (2. viimeinen kohde) covid-kohteena, saattoivat pelätä infektiota joten tervehtiminen ja lahjojen tuonti kuistilla riitti siinä kohteessa.

Vahingoksi hukkasin lakin matkan varrella en löytänyt sitä muistaakseni 3:nnen kohteen jälkeen se saattoi pudota auton viereen lähtiessäni. Huomasin lakin puuttumisen 2. viimeisessä kohteessa joka oli tämä "covid-kohde". Matkalla viimeiseen kohteeseen Paraisille poikkesin nopeasti Paimion ABC:lla kysymässä tonttulakkia mutta siellä ei ollut myytävänä. Tastä tuli noin 2 km turha ajo, voi laskea harha-ajoksi. Kävin jälkikäteen jonkinverran tekstiviestein keskustelua viimeisen kohteen isännän kanssa, mm. en löytänyt taloa heti ja pahoittelin lakin puuttumisesta, en tiedä huomasivatko. Isäntä oli ymmärtäväinen. Vierailu itsessään sujui kuten muutkin vierailut. Kuitenkin tarvitsen vielä harjaantumista, mutta pärjään joulupukkiesiintymisen perusteena, harjoittelen ensi kerraksi kitaran tai ukuleleen soittoa niitä ei ollut minulla nyt käytössä vaikka kitaran otin mukaan.

Hukanneen tonttulakin tilalle lähetin toisen lakin, käyttämättömän, kokeiltun lakin joka minulle on liian pieni. Tonttulakin arvon n. 10 euroa voi vähentää palkastani puolestani. Olen vastaisuudessa varovaisempi, pidän vaikka varalla mukanani jotain varalakkia, myös varakäsineetkin olisi syytä ottaa.

Maskia en käyttänyt.

Kulmakarva-aines minulta oli pudonnut huoneen lattialle matolle. Päätin puhdistella sitä Lidlin ikkunanpesuspraylla mutta se laajeni, paisui osin (?).

Mukana lähetyksessä on lappunen tuosta sekä tonttulakista sekä korvaava lakki jonka voitte pitää jokatapauksessa sekä vähentää vaikka 10 euroa korvauksena. Minulle lähettämäni lakki on pieni ja kotonani on sopiviakin vaikka seuravaan kertaan varalle mukaan. En voinut ikinä odottaa että hukkaisin matkalla lakin, sitä ei löytynyt autosta eikä mukana olleesta laukusta.

Myös palautin parran ja peruukin eri pussissa, käytin paluumatkalla tätä pussia kauppakassina ja se taisi vahingoittua, ostin kinkkua ja sitä vuosi nestettä siihen pussiin.

Toimitin peruukin ja parran toisessa pussissa, mutta siirsin pussissa olevat tiedot peruukista ja parrasta (B) ja nimeni tähän toiseen pussiin.

Murphun laki käy minulle jostain syystä muutamassa kohdin, ikävä kyllä. Yritän olla huolellinen mutta siitä huolimatta vähäisiä edesottamuksia sattuu.

Kiitos että sain olla jälleen mukana!"

Veli-Pekka -joulupukki ja joulumuori tapasivat lapsia Kauppakeskus Columbuksesssa.

Kai-joulupukki ja joulumuori ilahduttivat vantaalaisia Kauppakeskus Myyrmannissa.

Tapani Punaparta Kauppakeskus Tikkurissa.

Kane-joulupukki tapasi Lumikuningattaren Kauppakeskus Sinikalliossa Espoossa.

Vote-joulupukki matkasi tapaamaan lapsia Kauppakeskus IsoKarhuun, Poriin.

Kane-joulupukki kohtasi pitkän sirkusnaisen Kauppakeskus Arabiassa.

Kai-joulupukki Kauppakeskus Myyrmannissa.

Kane-joulupukki lähdössä jouluaattokierrokselle.

Kane-joulupukki K-Supermarket Kellokosken avajaisissa.

Kai-joulupukki kuuntelee lahjatoiveita.

Joulu Suomen 61 jouluaattotoimintapaikkakuntaa kartalla. Huom: Turun seudulla on virheellisesti toiminta-alueisiin kuulumaton laaja sininen alue Turun seudun ympärillä.

Pääsiäispupu kohtaa vastustajan, ilkeän Noidan Kyöpelinvuoren metsässä Joulu Suomen ensimmäisessä Short Story -videossa, joka kuvattiin 2021.

Joulu Suomi alkoi tuottaa vuonna 2021 Short Story -videoita. Ensimmäisessä kuvatussa lyhyessä tarinavideossa Pääsiäispupu ja Noita pääosaa esitti tietenkin Joulu Suomen Pääsiäispupu, joka kohtasi Kyöpelinvuoren metsässä vastustajan, ilkeän Noidan. Video kuvattiin kevättalvella 2021, mutta videon jälkituotanto valmistui vasta vuonna 2022. Joulu Suomen on tarkoitus tuottaa tulevina vuosina useampiakin Short Story -videoita, joissa seikkailevat Joulu Suomen maskottihahmot sekä Joulupukki. Short Story -videot on suunnattu monenikäisille fantasian ystäville. Videoiden varsinaista kohderyhmää eivät ole kuitenkaan aivan pienimmät lapset.

Tätä kirjoitettaessa joulukausi 2022 lähestyy ja Joulu Suomen joulupukkeja onkin tilattu jo useisiin kauppakeskuksiin eri puolille Suomea. Uskomme ja toivomme, että joulukausi 2022 tulee olemaan Joulupukille ja lapsille kaikinpuolin paluu normaaliin. Toivotamme kaikki Joulu Suomen joulupukit palaamaan mukaan toimintaan pitkältä koronatauolta. Toivotamme myös Joulu Suomen asiakkaat ja uudet asiakkaat mukaan tilaamaan Joulupukin kotivierailulle jouluaattona 2022 erityisesti mikäli joulupukin tilaamisesta on pidetty pari joulua taukoa koronaepidemian vuoksi. Nyt tai ei koskaan on aika palata Joulupukin luokse ja joulupukkeilun pariin! Jouluna nähdään!


                                                                                                                                              - Joulu Suomen tuottaja Tapani Punaparta, 1.elokuuta 2022

Antti-joulupukki ja Hannu-joulupukki vierailivat joulukaudella ravintoloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Staffan-joulupukki kierteli Kauppakeskus Granissa Kauniaisissa tapaamassa lapsia ja aikuisiakin.

Ylhäällä: Antti-joulupukki La Famiglia Flamingossa Vantaalla. Oikealla: Veli-Pekka -joulupukki juontajan kanssa joulutapahtumassa Kauppakeskus Columbuksessa Helsingissä.